🔹
ضرورت تزکیه و تهذیب نفس🔹
✍️ آیت الله ابراهیم امینی
نفس اماره با صدها حیله و تزویر ما را فریب میدهد و از شناخت واقعیت باز میدارد. ممکن است آنچنان ما را به درس و بحث و ایراد سخنرانی و تألیف و تصنیف و مردمداری و انجام کارهای زندگی مشغول بدارد که فرصت آن را نداشته باشیم تا به امور نفسانی خودمان برسیم.
ممکن است علم را به جای عمل برایمان جلوه دهد و بگوید: چون عالم هستید و به دین خدمت میکنید، گناهان شما آمرزیده میشود و نیاز چندانی به عمل صالح ندارید.
ممکن است بگوید: شما حجت الاسلام هستید، خطیب توانا و واعظ محترم هستید، استاد گرامی هستید، امام جمعه محترم هستید، مؤلف دانشمند هستید، فقیه و مجتهد هستید و خدمات شما به اسلام و مسلمین خیلی زیاد است. با تبلیغات و ارشادات شما مردم به بهشت میروند و از دوزخ نجات مییابند و مردم به شما ارادت و امید شفاعت دارند و شما مداح و مرثیهخوان اهل بیت هستید، بنابراین اگر هم گناهکار باشید گناهانتان آمرزیده میشود و جایگاه شما در اعلی درجات بهشت خواهد بود. مگر امام حسین علیه السّلام اجازه میدهد که ذاکر و مرثیهخوانش به جهنم برود؟!
نفس اماره و شیطان با این قبیل تسویلات ما را فریب میدهند و از خودسازی و تزکیه و تهذیب نفس و عمل صالح باز میدارند، لیکن باید هوشیار و مواظب باشیم و با فریبکاریهای نفس، قاطعانه برخورد کنیم.
اولا نیت و قصدمان را دقیقا مورد توجه و تحلیل قرار دهیم، خوب بیندیشیم که کارهای علمی و خدمات دینی را برای خدا انجام میدهیم یا به منظور کسب جاه و مقام و شهرت و جلب توجه مردم و تهیه پول و امرار معاش؟ اگر به قصد تحصیل دنیا باشد برای آخرتمان سودی نخواهد داشت و بیجهت نباید به آنها مغرور شویم. اما اگر قصد اخلاص داریم گرچه خود اینها از بهترین عبادتها محسوب میشوند و میتوانند ما را در مسیر سعادت و تکامل قرار دهند، لیکن جای سایر عبادت ها را نمیگیرند و ما را از ضرورت تزکیه و تهذیب نفس بینیاز نمیگردانند.
ثانیا توجه داشته باشیم که خوشبینی و اظهار ارادت مردم و ملقب شدن به دانشمند محترم، حجت الاسلام و دیگر القاب، در سعادت و کمال اخروی ما تأثیری ندارد اگر با اخلاق و اعمالمان حجت الاسلام باشیم برایمان مفید است، نه با علم فقط.
ثالثا به این نکته توجه داشته باشیم که ممکن است در اثر درسها، و سخنرانیها و نوشتهها و منبرها و مداحیها و مرثیهخوانیهای ما، صدها و هزارها نفر هدایت یابند و به سعادت و کمال نائل گردند، لیکن سعادت و کمال آنان مستلزم نجات و رستگاری ما نخواهد بود. ما به آنان گفتهایم و عمل کردهاند تا به سعادت و کمال رسیدهاند، اگر خودمان اهل عمل نباشیم ارشاد و هدایت آنان برایمان سودی نخواهد داشت. وقتی در قیامت مشاهده کنیم که مردم از گفتار ما استفاده کرده و در اثر عمل، به مقامات عالی نائل گشتهاند ولی خودمان محروم هستیم، در حسرت و ندامت و خجالت خواهیم بود.
البته ما منکر نیستیم که اشتغالات علمی و خدمات روحانی و ارشاد و هدایت مردم، خود از بهترین عبادت ها محسوب میشود و در صورتی که با قصد قربت انجام بگیرد میتواند در مسیر تکامل و تقرب واقع شود، لیکن نه پاسخگوی گناهان و رذائل اخلاقی است و نه وظائف و تکالیف را ساقط میسازد.
📚 خودسازی {تزکیه و خودسازی}، فصل بزرگترین مشکل ما
#آیت_الله_ابراهیم_امینی
#روحانیت
#خودسازی
#تهذیب_نفس
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin