🌗
سه دوره فکری ابن سینا
🎤 دکتر سیدمحمود یوسف ثانی؛ عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
🔸در مجموع میتوان گفت: تاریخ تفکر ابن سینا سه دوره را پشت سر گذاشته است: دوره اول: به بیان خودش آثار ارسطو را شرح و بسط میدهد.
دوره میانه: شروع به نگارش آثاری با نظر نقدی و تحلیلی میکند.
دوره اخیر: بنیان گذاشتن نظام فلسفی خاص خودش است و اوج این نظام فلسفی در کتاب اشارات است و کسی بعد از ابن سینا نتوانسته از کتاب اشارات تقلید کند.
🔹نکته دیگری درباره او این است که: ابن سینا اولین فیلسوفی است که تفسیر قرآن نوشته آن هم بر اساس فکر فلسفی. اساسا مهمترین چیز در نظر ابن سینا «عقلانی بودن» بوده است.
🔸هر چیزی به ظاهر خارج از عقل به نظر بیاید تا جایی که بشود توجیه عقلانی برایش پیدا کرد، شیخ سعی میکند توضیح عقلانی از آن عرضه کند. در راس این چیزها همین متون دینی است. وقتی شما قرآن را باز میکنید به سبک کتب متعارف نیست و روش خود را دارد. شیخ وقتی با این چیزها مواجه میشود میخواهد اینها را در صورتی بفهمد که بتوان از آن توضیح عقلانی ارائه کرد.
🔹ابن سینا دو سوره از سورههای پایانی قرآن که به ظاهر هیچ بحث فلسفی در آنها نیست را تفسیر فلسفی میکند. و آیه نور هم که به حسب ظاهر درباره خدا بحث میکند ولی شیخ آن را در قالب نفسشناسی انسانی قرار میدهد.
🔸آیاتی از قرآن صریح است و نیاز به تاویل عرفانی ندارد ولی جاهایی هست که به حسب ظاهر با نشانههایی حرف میزند، ابن سینا آنها را در مباحث عقلانی میبرد و به ما عرضه میکند.
🌗 آثار ابن سینا در حوزه تفسیر قرآن
🎤حجتالاسلام و المسلمین محمد میری؛ استاد دانشگاه تهران
🔹ابن سینا اولین فیلسوفی است که کار جدی و مستقل در تفسیر قرآن انجام داده است؛ یعنی قبل از ایشان فیلسوفان مسلمانی داشتیم که اشارههایی به کارهای تفسیر داشتهاند مثل فارابی یا ابن رشد ولی کاری که ابن سینا کرد این بود که رسالههای مستقل و جداگانه در تفسیر قرآن نوشت که در مجموعه آثار ابن سینا مشاهده میشود.
🔸از جمله آثار ابن سینا در حوزه تفسیر سوره توحید، تفسیر سوره ناس و تفسیر سوره فلق است. غیر از اینها ایشان در آثار خودش به مناسبت به تفسیر و توضیح برخی آیات پرداخته که یکی از مهمترین آنها تفسیر آیه نور است اینها کارهای تفسیری ابن سینا است.
کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir