#الفوائد_الفقهية
#المکاسب_المحرمة
💢بررسي حکم تراشيدن ريش1️⃣💢
📌آراء فقهاي مذاهب اسلامي:
آقای خوئی فرموده اند:
( المشهور بل المجمع عليه بين الشيعة و السنة هو حرمة حلق اللحية)[1].
❌ ما نمیدانیم این تعبیر ایشان چه مقدار درست است. در کلمات بسیاری از فقهاء حرمت حلق لحیه معنون نیست. بله، بزرگانی که عنوان کردند نوعاً قائل به حرمت شدند؛ فقط مرحوم مجلسی اول در کتاب فارسی لوامع صاحبقرانی فرموده که احتیاط بر ترک است[2] . مرحوم مجلسی ثانی هم شبیه این مطلب را در مرآة العقول دارد. و لکن نوعا قائل به حرمت هستند. معاصرین نوعا احتیاط واجب میکنند.
عامه را هم حساب کنیم، نقل شده در الفقة علی المذاهب الاربعة جلد 2 صفحه 44 که فقهاء حنفیه، فقهاء مالکیه، فقهاء حنابله قائل به حرمت حلق لحیه شده اند. فقهاء شافعیه گفته اند "یکره" که آن نیز ممکن است به معنای "یحرم" باشد. آقای خوئی گفته اند بعید نیست بگوییم یکره در اینجا به قرینه تقابل با فتاوای دیگر فقهاء عامه به معنای کراهة اصطلاحیة است.
⁉️⁉️بررسي يک سوال مهم⁉️⁉️
حال این مطلب اهمیتی ندارد، مهم این است که جدای از بحث روایی این را حساب کنیم که اگر فتوی به حلیت گروهی از فقهاء با فتوی به حرمت یا احتیاط وجوبی گروهی دیگر تعارض کند، آیا عامی میتواند برائت جاری کرده بگوید من فتوای[معتبری بر حرمت حلق لحیه پیدا نکردم، و هر رسالهای را مراجعه کردم دیدم احتیاط واجب نوشته. یا بگوید فلان مجتهد و لو میگوید حرام اما مجتهد دیگری به طور خصوصی گفته است حلال است و اینها با هم تعارض کردند. آیا این عامی میتواند بگوید: شرط جریانِ برائت برای من، تعلّمِ ممکن و میسور نسبت به فتاوا برای من است و من اینجا متمکن از تعلّمِ فتوای معتبر بر حرمت حلق لحیه نبوده و برائت جاری میکنم❓❓
✅نظر مرحوم استاد و آقای سیستانی این هست که عامی بعد از فحص و یأس از ظفر به فتوای معتبره بر تکلیف میتواند برائت جاری کند.
📚پی نوشت:
(۱)-مصباح الفقاهه،ج۱،ص۲۵۷
(۲)-لوامع صاحبقرانی،ج۲،ص۱۰۲
🎙درس خارج فقه استاد محمدتقي شهيدي(8-1-1397).
ادامه دارد…
•┈••✾••┈•
♨️موسسه امام هادي(عليه السلام):
https://eitaa.com/madresetakhasosiemamhadi