..👤 عُزلت و خانه نشینی(۱۱):
عُزلت برای بیکاری و رسیدن رزق نیست:
👤 پيامبر اكرم (ص) میفرماید: " دعاى چند دسته از امّت من مستجاب نمیشود ؛
۱- مردى كه از خداوند براى پدر و مادر خود بدى بخواهد،
۲- مردى كه به كسى قرض داده و از او گواه و سندى نگرفته و او مال را خورده است،
۳- مردى كه بر زنش نفرين نمايد در حالى كه خدا طلاق آن زن را به اختيار او گذاشته است،
۴- مردى كه در خانه خود نشسته و دست روى دست گذاشته و میگويد: پروردگارا، به من روزى عنایت کن و خود دنبال روزى نرود خداوند در پاسخ اين بنده اش، میگويد: بنده ی من! مگر نه اين است كه من راه بدست آوردن روزى را براى تو باز كرده ام؟! مگر نه اين است كه من با بخشيدن اعضاء و جوارح صحيح به تو زمينه كسب روزى در سايه سفر كردن را برايت فراهم كرده ام؟! اگر چنين میكردى ميان من و خودت براى پيروى از فرمان من در كسب روزى، عذرى داشتى و همچنين سربار خانواده خودت نبودى و من اگر میخواستم به تو روزى میدادم و اگر میخواستم [بر اساس مشيّت خودم] بر تو سخت میگرفتم و تو در اين صورت معذور بودى زیرا سعى و تلاش خود را براى تحصيل روزى به كار گرفته بودى.
۵- مردى كه خداوند به او مال و ثروت فراوان داده و او با بذل و بخشش هاى زياد آنها را از دست داده و بعد دست به دعا برداشته كه خدايا به من روزى ارزانى دار! خداوند در پاسخ او میفرمايد: مگر من به تو روزى فراوان ندادم؟ چرا چنان كه دستور دادم در مصرف آن ميانه روى پيشه نكردى؟! مگر تو را از بذل و بخشش بى حساب نهى نكرده بودم؟!
۶- مردى که در مورد قطع رابطه با خويشاوندان، دست به دعا بردارد". (تحف العقول، ص351)
از امام صادق (ع) روايت شده که فرمود: "چهار كس دعايشان مستجاب نمیشود:
[اوّل] كسى كه در خانه اش مینشيند و مى گويد: خدايا به من روزى بده، به او گفته میشود: مگر من به تو دستور ندادم كه به دنبال روزى بروى؟
[دوّم] مردى كه زن بدكاره اى دارد و بر او نفرين مى كند، به چنين فردى گفته مى شود: مگر زمام كار او [طلاق و نگهداريش] به دست تو نيست؟
[سوّم] مردى كه مالى دارد و آن را تباه كرده سپس مى گويد: خدايا به من روزى بده، به او گفته مى شود: مگر به تو فرمان ندادم كه ميانه روى پيشه كنى؟ سپس حضرت اين آيه را تلاوت فرمود: "كسانى كه در مخارجشان اسراف نمى كنند و تنگ هم نمى گيرند بلكه ميان اين دو، راه اعتدال را مى پيمايند". «وَ الَّذِينَ إِذا أَنْفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَ لَمْ يَقْتُرُوا وَ كانَ بَيْنَ ذلِكَ قَواماً»؛
[چهارم] مردی که مالی را دارد و بدون گرفتن شاهد آنرا به قرض دیگری میدهد لذا به او گفته میشود آیا تو را امر به گرفتن شاهد نکردم". (الكافي، ج2، ص511)
👤 امام باقر (ع) فرمود: "من در باطن خود با كسى كه كار و فعاليّت برايش دشوار است كينه اى احساس مى كنم آن کسی که به پشت در خانه مى خوابد و مى گويد خدايا روزى مرا برسان و در طلب رزق بیرون نمى رود ، كار را كنار گذاشته و از آنچه خداوند به بشر ارزانى داشته است بهره نمى گيرد در حالى كه مورچگان از لانه خويش براى طلب روزى بيرون مى آيند".
👤 (من لايحضره الفقيه، ج3، ص158)