🏆هفت روش امیرالمومنین در کمک به فقرا و یتیمان🏆
🔻👌🔻👌🔻👌🔻
1️⃣ کمک مخفیانه:
✅ امام شبانه جلوی خانه فقرا موادغذایی می گذاشتند.
ایشان بدون آن که خود را معرفی کنند، وارد خانه یتیمان میشوند و به آنها خدمت میکنند. حتی همبازی یتیمان میشدند و در پخت نان و درست کردن آتش کمک میکردند. با وجود آن، حاکم جامعه نیز بود.(١)
2️⃣ هیچ فقیری را ناامید برنگرداندن:
✅ امام مؤمنان به کمیل میفرمایند: ای کمیل، درخواستکننده را برمگردان، اگر به نصف خرما یا نصف انگور باشد.(٢)
3️⃣ بخشش از مال خود نه از مال دیگران و بیت المال:
✅ امام متقیان کارگری میکردند و از دسترنج خویش، بندهها را در راه خدا آزاد میکردند.(٣)
✅ ایشان، بسیار چاه آب کندند و درختهای بسیاری از خرما را پرورش دادند و از این راه کسب درآمد میکردند. هر آنچه دستمزد نصیبشان میشد، بین فقرا تقسیم میکردند.(۴)
4️⃣ پسندیدن برای فقرا، بالاتر از آنچه برای خود میپسندند:
✅ وقتی امام با خدمتکارشان قنبر برای خرید لباس به بازار رفتند دو لباس خریدند، حضرت لباس ارزان را خود برداشتند و لباس بهتر را به قنبر دادند. قنبر قبول نکرد، امام فرمودند: من از پیامبر شنیدم که فرمود: «به غلامانتان از آن غذایی که می خورید، بخورانید و از آن لباسی که می پوشید، به آن هابپوشانید.» بعد آهی کشید و صورتش غرق مهربانی شد و فرمود: «من که از خدا خجالت می کشم پیراهن نو بپوشم و ارزان را تو بپوشی.»(۵)
5️⃣ در اولویت بودن یتیمان:
✅ امیرالمومنین نسبت به خانوادههایی که سرپرست نداشتند حساسیت داشتند و آنها را در اولویت میدادند. بهخصوص آن دسته از خانوادههایی که بر اثر جنگ، مرد و پدر خود را از دست داده بودند و حق بزرگی بر حکومت و جامعه داشتهاند.(۶)
6️⃣ توجه به همه اصناف و گروهها:
✅ در روایتی آمده است که امیرالمؤمنین در دوران حکومت از جایی خارج میشوند که نگاه مبارک ایشان به پیرمرد درماندهای افتاد که در حال گدایی بود. امام دیدن این صحنه، متأثر و علت را جویا میشوند. اطرافیان میگویند این شخص مسیحی است و از راه کارگری، زندگی خود را میچرخاند و اکنون از کارافتاده میشود و دیگران را برای کار نمیکند.
امام به همراهان خود که ظاهراً از مدیران حکومتی بودند، میگویند: تا زمانی که جوان بود، از کار کشیدند و حال که پیر شد، او را به حال خود رها کردید. امام دستور میدهند که از بیتالمال مسلمین برای این شخص مسیحی، هزینههای زندگی و مخارج او را میدهند.(٧)
7️⃣ تقسیم عادلانه:
✅ امیرالمومنین در نامهای به یکی از مدیران خود، مینویسند:
" اموالی که اکنون نزد شماست، متعلق به خداوند است و در مصرف آن باید دقت کنید و به مصرف نیازمندان و گرسنگان شهر خود برسانی و پس از آنکه به صورت صحیح و درست باشد. مساوی به دست همه رسید، مازاد آن را نزد ما بفرست تا کسانی که اینجا هستند، تقسیم کنند."(٨)
✅ امام موحدان از بیت المال، ذره ای اضافه تر از حق افراد، به کسی نمی داد حتی اگر آن شخص برادر فقیر و نابینایش عقیل باشد. (٩)
📚 منابع:
[۱] بحارالانوار (ط - بیروت)، ج ۴۱، ص ۵۲.
[٢] بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۲۷۰.
[٣] منتهی الآمال، ج ۱، ص ۲۸۹.
[۴] امالی شیخ صدوق، ص ۱۶۹.
[۵] مناقب، ج١، ص٢۶۶
[۶] بحارالانوار، ج ۴۱، ص ۱۲۳.
[٧] تهذیب الاحکام، ج ۶، ص ۲۹۳.
[٨] نهج البلاغه، نامه ۶۷.
[٩] نهج البلاغه للصبحی صالح ص٣۴۶
🔮 کانال تربیتی مربی همراه👇
https://eitaa.com/joinchat/2162491460C2e50d4c2ac