نکتههای سورۀ انعام - آیۀ ۱۵۹:
تفرقهافکنی در دین، یعنی بدعت گذاری و تفسیر دین به رأی خود که در قرآن و حدیث، شدیدترین تعبیرات، درباره اینگونه کسان آمده است. به برخی از این نمونهها توجّه کنید: قرآن میگوید: وای بر آنان که با دست خود مطلبی مینویسند، سپس میگویند: این از طرف خداوند است. (بقره، ۷۹)
علی علیهالسّلام میفرماید: هر گاه بدعتی آید، سنّتی میرود. (بحار، ج ۲، ص ۲۶۴) و یکی از وظایف انبیاء و علما، بدعتزدایی و جلوگیری از تحریفهاست. (الحیاة، ج ۲، ص ۳۴۴)
در روایات آمده است: توبۀ صاحب بدعت، پذیرفته نمیشود. (بحار، ج ۷۲، ص ۲۱۶) خداوند، هیچ عملی را از بدعتگذار قبول نمیکند. (کنز العمّال، حدیث ۱۱۱۵) کسی که به بدعتگذار احترام گذارد یا لبخندی بزند، در فروپاشی دین گام برداشته است.
رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله فرمود: هر گاه در میان امّتم اختلاف شد، هر کس طبق سنّت و گفتۀ من عمل کند و سراغ راه و روش دیگران نرود، پاداش صد شهید خواهد داشت. (بحار، ج ۲، ص ۲۶۲)
در قرآن، بارها از یهود، به خاطر تحریفهایی که علمایشان در دین پدید آوردند انتقاد شده است. دربارۀ حضرت موسی علیهالسّلام هم میخوانیم: وقتی از کوه طور برگشت و انحراف و گوسالهپرستی قوم خود را دید، از فرط ناراحتی الواح تورات را بر زمین افکند و ریش برادرش را که جانشین او بود گرفت و گفت: چرا امّتم منحرف شدند؟ هارون در پاسخ گفت: ترسیدم اگر برای جلوگیری از انحرافشان شدّت عمل به خرج دهم، مردم متفرّق شوند و تو بگویی چرا مردم فرقه فرقه شدند (تفرقهای که با بازگشت تو هم قابل اصلاح نباشد).
این آیات و روایات، مسئولیّت سنگین دینشناسان را در حفظ اصالت مکتب و مقابله با انحرافات فکری، در عین حفظ وحدت اجتماعی امّت، بیان میکند.