🌹بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین🌹
✍️ اهمیت نماز از دیدگاه قرآن و روایات (قسمت هشتم)
✍️ تاریخ وجوب نمازهاى یومیه در اسـلام:
✴️ با استفاده از روایات اهل بیت (علیهم السلام) به قطع و یقین نماز در شب معراج واجب شده است.
✳️ حضرت آيت الله جعفر سبحاني در اين باره می گويند: «از مسلمات حديث و تاريخ اين است كه در شب معراج، خدا دستور داده است كه امت پيامبر هر شبانه روز در پنج وعده نماز بخوانند ... ».(1) گرچه پیامبر (صلى الله علیه وآله) پیش از واقعه معراج نیز، نماز (واجب یا مستحب) مى خوانده اند; اما وجوب نمازهاى یومیّه، هم زمان با معراج بوده است.
✍️ لازم است در اینجا اشاره ای کوتاه داشته باشیم نسبت به معراج پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله):
🌺 خداوند متعال میفرماید:
«سُبْحانَ الَّذي أَسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذي بارَكْنا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آياتِنا إِنَّهُ هُوَ السَّميعُ الْبَصيرُ». (2)
«پاک و منزّه است آن (خدايى) كه بنده اش را از مسجدالحرام تا مسجدالاقصى كه اطرافش را بركت داده ايم شبانه بُرد، تا از نشانه هاى خود به او نشان دهيم. همانا او شنوا و بيناست.».
✍️برخی از نكات مهم آیه شریفه:
1️⃣ - معراج پيامبر، جسمانى و در بيدارى بوده، نه در خواب و با روح! و اصل آن (معراج) از ضروريات دين و مورد اتّفاق همه ى فرقه هاى اسلامى است.(3)
روايات متواتر (4) و برخى دعاها و زيارتنامه ها هم به اين مسأله اشاره دارد و در برخى احاديث، منكر آن كافر معرّفى شده است.(5)
2️⃣ - ... پيامبر (صلی الله علیه و آله) در آن شب، عوالم بالا، ملكوت آسمانها و عجائب آفرينش را ديده و با انبياء ملاقات كردند و احاديث قدسى در اين سفر بر آن حضرت وارد شده است، (و از اتفاقات مهم شب معراج، سفارش به) رهبرى و ولايت امیرمومنان على (عليه السلام) بوده است.(6)
3️⃣ - در اين سفر، حضرت رسول، بهشت و جهنّم را ديد، وضعيّت بهشتيان و نعمتهايشان و دوزخيان و عذابهايشان از مشاهدات ديگر پيامبر بود. وقتى پيامبر داستان معراج را بيان فرمود، بعضى مردم كم ظرفيّت از دين برگشتند. (7)
📚 منابع : ...................
1 - فروغ ابديت (آیت الله سبحاني): ج 1، ص 385.
2 - سوره اسراء: آیه 1.
3 - اين آيه و آيات 8 تا 18 سوره ى نجم، بر اين مطلب دلالت دارد.
4 - متواتر، به رواياتى میگويند كه افراد بسيارى آنرا نقل كرده باشند و جايی برای شبهه نباشد.
5 - تفسیر المیزان: ج۱۳، ص۳۰. / نثر طوبی، یا، دائره المعارف لغات قرآن مجید (علامه شعرانی): ج۲، ص۱۳۲. / امالی (صدوق): ص۷۳۹.
6 - تفسیر نور بنقل از: تفسير نورالثقلين. / كافی: ج 8، ص 121
7 - تفسیر نور بنقل از: تفسير طبرى.