⭕️ یونسکو مستندترین میراث تمدنی ایرانیان را نادیده گرفت/سکوت مسئولان ایرانی در مقابل به کار بردن نام غیر علمی برای خلیج فارس؛
👤"مشاهدات دکتر افشین یزدانی باستان شناس درباره چهل و دومین نشست یونسکو در بحرین"
🔸1) برگزاری نشست تخصصی مدیران محوطههای میراث جهانی در هفته نخست تیرماه سال جاری در شهر منامه و در کنار چهل و دومین نشست سالانه کمیته میراث جهانی به منظور ارتقای دانش مدیران محوطههای میراث جهانی و روزآمدسازی آنها در جهت حفاظت کارآمدتر از محوطههای تحت مدیریت آنها برگزار شد . آن هم در حالی که ۶۰ مدیر میراث جهانی از ۴۰ کشور دنیا در این نشستها حضور داشتند اما در این میان باید این پرسش را مطرح کرد که آیا معاونت میراث فرهنگی ایران جز شماری از کارمندان دفتر ثبت جهانی حتی یک مدیر محوطه های میراث جهانی ایران را برای حضور در چنین جلسات توجیهی و مهمی به منامه و در سالهای گذشته به سایر کشورهای برگزار کننده مراسم اعزام کرده است؟ آیا مدیریت میراث فرهنگی کشور ارزشی برای مدیریت در سطح و استانداردهای جهانی محوطههای ارزشمند تاریخی ایران که در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیدهاند، قائل است؟
🔸 2) در جریان نشست حاشیهای مرکز منطقهای عربی میراث جهانی در رابطه با موضوع میراث آب و چشم انداز آبادی های مناطق بیابانی، خانم سوزان دنیر Susan Denyer از شورای جهانی محوطهها و بناها (ایکوموس)ضمن تمجید از شیوه های سنتی مدیریت آب در کشورهای عربی از واژه جعلی و ساختگی «خلیج» و کشورهای عرب خلیج برای اشاره به گستره دریایی «خلیج فارس» استفاده کرد که در خبرنامه سایت نشست نیز منعکس شده است. کاربرد نام جعلی اگر چه از سوی هیچ فرد و نهادی پذیرفته نیست و نشانه دشمنی با فرهنگ و تمدن ایران زمین است اما کاربرد آن در نشستی که باید حافظ میراث ملت ها و فرهنگ ها باشد آن هم در حاشیه نشست کمیته میراث جهانی بخش فرهنگی سازمان ملل توسط یکی از مدیران ارشد آن مایه تأسف و موجب پرسش های جدی به جهت کم کاری و چشم پوشی مسوولان و مدیران ارشد کشور است.
🔸با عرض تأسف کاربرد نام جعلی از سوی یکی از اعضای انگلیسی ایکوموس و عدم اعتراض رسمی مقامات میراث فرهنگی کشورمان تنها مورد نقض تعهدنامه های سازمان ملل متحد در بکارگیری نام درست پهنای آبی میان سرزمین ایران و کشورهای عربی جنوبی آن به عنوان «خلیج فارس» نبوده و با بررسی پرونده های ارائه شده از سوی کشورهای عربی به کمیته میراث جهانی یونسکو به فراوانی با کاربرد نام های جعلی «خلیج» و «خلیج ع.ر.ب.ی» مواجه می شویم. براستی سکوت مدیران میراث فرهنگی کشورمان در این راستا به چه معناست؟ تردیدی نیست که خلیچ فارس به تنهایی یک نام نبوده و به قطع و یقین این نام نمادی از میراث معنوی، فرهنگی و تاریخی به درازای تمدن هزاران ساله ایرانیان است و هرگونه تلاش برای تغییر در کهن ترین نام دریایی جهان چیزی جز دزدی و راهزنی و پایمال کردن و نادیده گرفتن میراث فرهنگی ایرانیان نیست. واقعا باید تأسف عمیق خود را نسبت به نهادی که خود را مسوول و متولی نگاهبانی از میراث معنوی، تاریخی و فرهنگی تمدن ها می داند و در مقابل، با آگاهی کامل به پایمال کردن بخشی مهم از میراث معنوی یک ملت دیرینه اقدام می کند، ابراز کرد و البته آنچه قابل چشم پوشی نیست سکوت و انفعال و بی عملی مدیرانی است که باید بیش از هر چیز پاسدار این فرهنگی و تمدن باشند.
🔸باید گفت که محوطه های ارزشمند درون سرزمینی ما اگر تا صد سال دیگر هم در فهرست آثار یونسکو به ثبت نرسند به شرط محافظت کارامد هیچ گزندی نخواهند دید اما اگر امروز در برابر میراث کهن نام خلیج فارس سکوت کنیم صد سال بعد باید نام خلیج فارس را در کتب و اسناد جستجو کنیم و آن روز برای افسوس خوردن بسیار دیر است.
📚 مرکز مطالعات خلیج فارس
✅ تنها کانال رسمی استاد رائفی پور و جنبش مصاف
@masafiranian