💢
اگر مسخره کردن کار ناپسندی است، چرا خداوند در قرآن در سوره توبه آیه ۷۹ منافقان را مسخره میکند؟
آیه مورد اشاره:
🔻آنهایى که از مؤمنان اطاعت کار، در صدقاتشان عیبجویى میکنند، و کسانى را که(براى انفاق در راه خدا) جز به مقدار(ناچیز) توانایى خود دسترسى ندارند، مسخره مینمایند، خدا آنها را مسخره میکند و براى آنها عذاب دردناکى است.
🔻مسخره کردن خدا بدان معنا میتواند باشد که خدا پاسخ تمسخر مسخرهکنندگان را خواهد داد و یا آنکه موقعیتى برای چنین مسخرهکنندگانی پیش خواهد آورد که آنان مورد تمسخر دیگران قرار گیرند.
⬅️ در همین راستا به بررسی یکی از آیات ناظر به تمسخر خدا میپردازیم.
🔻از آنجا که منافقان به خدا و ارزشهاى الهى ایمان واقعی نداشتند، نمیتوانستند از ایمان مؤمنان واقعی و فداکاریهاشان در راه خدا، تصور درستی داشته باشند؛ لذا تلاش و فداکاری آنان را به تمسخر میگرفتند.
🔻به بیان دیگر؛ خدا آنان را مسخره خواهد کرد، به این معنا است که خدا کیفر مسخرهکردن آنان را خواهد داد و در قیامت موقعیتى پیش خواهد آورد که این منافقان مورد مسخره مسلمانان باشند و مؤمنان آنان را مسخره کنند و بر آنان بخندند.
شأن نزول
⭕️ نقل میکنند؛ هنگامی که آیه صدقه نازل شد، «عبدالرحمنبنعوف» یک کیسه درهم نزد رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) آورد، و درهمها به اندازهاى بود که مشت را پر میکرد.
«عقبة بن زید حارثى» یک صاع(سه کیلو) خرما آورد و گفت: اى رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) من به اندازه دو صاع خرما کار کردم، یک صاع آنرا براى زن و بچهام گذاشتم و یک صاع دیگر را به پروردگار خود وام دادم.
و «زید بن اسلم» نیز چیز مختصرى آورد.
در اینجا بود که «معتببنقشیر» و «عبداللَّهبننبتل» (دو تن از منافقان) گفتند: عبدالرحمن مردى ریاکار است که تظاهر را دوست دارد و خوش دارد نامش بر سر زبانها بیفتد!
خداوند از یک صاع خرما بینیاز است!
⬅️ خلاصه اینکه آنها از کسانى که به مقدار زیادترى صدقه میدادند به نام ریاکارى عیبجویى میکردند، و از آنها که کمتر داشتند به همان عنوان کمى و ناچیزى، زبان به عیبجویى آنها باز میکردند.
🔻همچنین در شأن نزول آیه ذکر شده است که امام على(علیهالسلام) یک روز کار کرد و مزدش را خدمت رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) آورد، و منافقان این کار او را به تمسخر گرفتند.
📚المیزان، ج ۹، ص ۳۵
تفسیر نمونه، ج ۸، ص ۶۰
#پاسخ_شبهات
➖➖➖
✅ کانال رسمی مصاف رضوی
✅
@Masaf_Razavi