#تاریخ_اسلام
#سلسله_جلسات (2)
🔻 بررسی دلایل عقب ماندگی مسلمان
قسمت2⃣
🔰عاملی دیگری که درعقب ماندگی و جلوگیری از پیشرفت مسلمانان بسیار تأثیر گذار بود، دوری مسلمانان از اخلاق اسلامی است.
⚠️ برخلاف احکام نورانی اسلام و سیره نبی اکرم و معصومین(ع) در این وادی مسلمانان به دو دسته تقسیم شده اند؛اکثریت درتجمل گرایی و دنیاطلبی گوی سبقت از یکدیگر ربودند و در این میدان؛ غیبت، تهمت و غفلت رواج یافت و احکام حرمت ربا و ضرورت حجاب و عفت رعایت نگردید و لذا در منجلاب فساد و بی بند و باری غوطه ورشدند.
عده ای هم بجای اقدام به اصلاح، گوشه عزلت و انزواطلبی اختیار کرده و راه نجات را در دوری از اجتماع دانسته و مفهوم زهد و تقوا را زندگی رهبانی و کناره گیری از تکاپوهای اجتماعی فهم کردند.
بنابراین در جهت نجات جامعه تلاشی نکرده و سرنوشت آن را به دنیا طلبان سپردند.
⏪علت تامۀ دیگر که همچون خوره به جان مسلمانان افتاد و آن را از درون دچار پراکندگی ساخت؛ بی توجهی به وحدت و دوری از تبعیض و فرورفتن در اختلافات مستمر مذهبی، قومی و.... بود. جنگ و مبارزه های دایمی به دلیل اختلافات بنیان برافکن، باعث شکست های پیاپی آنان درراه پیشرفت به سوی آینده روشن گردید و از تمدن شکوهمند اسلامی به جز نامی باقی نگذاشت.
2⃣بیگانگان : این عامل از درجه اهمیت کمتری نسبت به عامل اول دارد، اما نمی توان منکر تأثیر آن در سرنوشت مسلمانان و تمدن آنان شد.
✅جهان اسلام در طول تاریخ پر فراز و نشیب خود مورد سه تهاجم بزرگ قرار گرفت که هر کدام از آن در انحطاط و قرار گرفتن تمدن اسلامی درسراشیبی زوال نقشی بسیار پراهمیتی دارد
❌اولین تهاجم گسترده را مسیحیان اروپایی بافتوای پاپ اوربان دوم به بهانه آزادسازی آرامگاه عیسی مسیح(ع) از دست ناباورانه (مسلمانان) در قرن یازدهم میلادی (6هجری) آغاز کردند.
تهاجمی که منجر به 9 جنگ مشهور گردید و مسلمانان بسیاری از امکانات نظامی و اجتماعی خود را در این راه صرف کردند. گرچه جنگ های صلیبی با پیروزی مسلمانان و شکست و عقب نشینی اروپاییان به پایان رسید،اما نتایج بلند مدتی بر جهان اسلام برجای گذاشت که می توان آن را آغازی برای طی سیر قهقرایی تمدن مسلمانان به شمارآورد.
❌اما ارتباط جهان غرب بامسلمانان و ضربه ایی که صلیبیان در این جنگ ها خوردند، همچون تلنگری بود که باعث سرعت بخشیدن به نوزائی و رنسانس جهان مسیحیت غربی گردید.
✅جهان اسلام می رفت که از ضربه این تهاجم قد راست نماید، که مورد تهاجم بنیان برافکن دیگری گردید تا بار دیگر با دشمنی تازه نفس دست و پنجه نرم نماید. این بار مغولان، جهان اسلام را از شرق مورد تهاجم قراردادند
پیامد های تهاجم وحشیانه مغولان فقط به کشتارهای وسیع محدود نمی شود.
این تهاجم بسیاری از شهرها و علما و دانشمندان جهان اسلام را از بین برد.
هجوم آنان به مثابه نزول صاعقه ای مهلک برکالبد ملتهب جهان اسلام بود.
🖊 جهان اسلام که با ورود عنصر ترک در معادلات سیاسی و مذهبی _اجتماعی آن درآتش تفرقه و تعصب می سوخت، با تهاجم مغولان به یک باره بسیاری از منابع و امکانات انسانی واقتصادی ازدست داد.
سالیان بس درازی گذشت تا مسلمانان توانستند این قوم وحشی را جهت بازسازی ویرانه های تهاجم با خود همراه سازند.
⏪گر چه بسیاری از سیئات اخلاقی آنان درمیان مسلمانان رسوخ یافت و آتشی دیگر بر نزاع ها وکشتارها افزود.
ادامه دارد.....
✒️ محمد عتابی (دانشجوی دکتری تاریخ تشیع)
🛑نشر حداکثری
⭕کانال در تلگرام :
T.me/dar_masire_agahi
⭕کانال در ایتا :
Eitaa.com/masir_agahi
⭕کانال در واتساپ :
https://chat.whatsapp.com/DlzqWiTGy7jEseSACmdWEP
⭕پیج اینستاگرام :
@masir_agahii