#تاریخ_ایران_معاصر
#انقلاب_اسلامی
#شبهه
⁉️ اخیرا ویدئو تقطیع شده ای از امام خمینی (ره) و رهبری منتشر شده که بر واژه مستضعفین متمرکز است. لطفا کارشناس محترم پاسخ گویند
◀️پاسخ از دکتر مسلم نجفی(دکتری مبانی نظری اسلام) از دانشگاه فردوسی مشهد
⏪در ویدیوی فوق چه تقطیع صورت گرفته باشد یا نه، میتوان گفت:
منظور امام خمینی ره از «مستضعفین»، فقرا و مستمندان است که دستور دادند برخی از داراییها به آنها داده شود.
منظور رهبری معظم امام خامنه ای از «مستصعفین» اشاره به افرادی است که در آیه ۵ از سوره قصص آمده است: «و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین و نمکن لهم فی الارض...». طبق این آیه مستضعفین، پیشوایان و وارثان زمین خواهند شد؛ یعنی حکومت و قدرت به آنان خواهد رسید. همچنانکه بعد از نابودی فرعون، مستضعفین به رهبری موسی (ع) به قدرت رسیدند و نیز بعد از انقلاب اسلامی ۵۷، مستضعفین در ایران به رهبری امام خمینی به قدرت رسیدند. البته مصداق کامل آیه مربوط به آخرالزمان است که مستضعفین عالم به رهبری مهدی موعود (ع) به حکومت زمین خواهند رسید.
رهبری معظم تأکید میکنند که مستضعفین، «بالقوه» حاکم و وارث زمین هستند؛ یعنی الان ضعیف اند، اما بعدا بالفعل قوی و حاکم خواهند شد.
پس منافاتی بین سخن امام و رهبری نیست. منظور امام، مستضعفین مالی و بالفعل است که الان ضعیف و نیازمند کمک مالی هستند. اما منظور امام خامنه ای همین مستضعفین هستند که با اینکه الان ضعیف اند، اما بالقوه قوی و حاکم هستند، یعنی «استعداد» قدرتمند شدن و حکومت را دارند.
⭕تکمیلی ⏪ توضیح واژه مستضعف در سایت رهبری معظم 👇🏼
واژهی استضعاف یکی از واژههای پر کاربرد در انقلاب اسلامی است که ریشه در آیات قرآن کریم دارد. از آنجا که این واژه یک مشترک لفظی است، معانی متعددی دارد که باید حدود و تعریف هر یک مشخص و مرزبندی شود. همچنین در عرف قدیم و امروزی در معانی خاصی استفاده شده است. اما از آنجا که این واژه یک واژه قرآنی است، ضروری است آن را از منظر آیات قرآن بررسی کرده و معنای صحیح آن را ارائه کنیم.
قرآن کریم، این اصطلاح را در قالب کلمات مختلفی مانند «استضعفوا، یستضعف و مستضعفین» بیان فرموده است و دیگر مشتقات ماده «ضعف» مانند «أضعاف، ضعف، ضعفاء، ضعفین و...» ارتباطی با معنای واژه «استضعاف» ندارند.
این اصطلاح در قرآن کریم در دو معنا به کار رفته است: ۱. مستضعف سیاسی و اجتماعی ۲. مستضعف مالی و اقتصادی. که در ادامه به تبیین هر یک میپردازیم.
 الف) مستضعف سیاسی و اجتماعی
اولین و مهمترین معنای واژهی مستضعف در قرآن، مستضعف سیاسی و اجتماعی است. به این معنا که برخی انسانها تحت فشارها، ظلمها و تحریمهای دیگران قرار میگیرند و ضعیف دیده و شمرده میشوند.(۱) قرآن کریم در ادبیات سیاسی خود، مظلومان را مستضعف و ظالمان را مستکبر نامیده است. به عنوان نمونه در آیات ۳۱ تا ۳۳ سورهی سبأ، به گفتگوی این دو گروه با یکدیگر میپردازد. «یَقُولُ الَّذینَ اسْتُضْعِفُوا لِلَّذینَ اسْتَکْبَرُوا... قالَ الَّذینَ اسْتَکْبَرُوا لِلَّذینَ اسْتُضْعِفُوا... وَ قالَ الَّذینَ اسْتُضْعِفُوا لِلَّذینَ اسْتَکْبَرُوا»(۲) (مستضعفان به مستکبران گفتند... مستکبران به مستضعفان گفتند...)
از آنجا که این معنای مستضعف و مصادیق قرآنی آن، بار انقلابی و ظلمستیزی دارد، در انقلاب اسلامی با الگوگیری از همین مفهوم قرآنی، وارد ادبیات سیاسی دنیا شد. زیرا اصولاً هر انقلابی به ویژه انقلاب اسلامی ایران که یک انقلاب فرهنگی و دینی بود، نیاز به
واژهسازیهای متناسب با اندیشهی ناب اسلامی دارد تا با اصطلاحات دیگر کشورهای شرق و غرب که هر یک بار معنایی خاصی را به دوش میکشند، مرزبندی کند. حضرت آیتالله خامنهای دربارهی استفاده از این دو واژه قرآنی میفرمایند: «ما به جای استعمالات و اصطلاحاتی که بین چپروها و مارکسیستها و اینها معروف بود، اصطلاح «استکبار» را، اصطلاح «استضعاف» را، اصطلاح «مردمی بودن» را مطرح کردیم و آوردیم.»(۳)
بنابراین مستضعفین در این معنا، به «مؤمنانی» میگویند که در برابر مستکبرین میایستند و با اینکه از طرف آنها مورد ظلم واقع میشوند، در برابر آنها مقاومت میکنند تا به پیروزی نهایی برسند. این معنا را به وضوح در آیهی «قالَ الْمَلَأُ الَّذینَ اسْتَکْبَرُوا مِنْ قَوْمِهِ لِلَّذینَ اسْتُضْعِفُوا لِمَنْ آمَنَ مِنْهُمْ أَ تَعْلَمُونَ أَنَّ صالِحاً مُرْسَلٌ مِنْ رَبِّهِ قالُوا إِنَّا بِما أُرْسِلَ بِهِ مُؤْمِنُونَ»(۵) میتوان دید، آیه میفرماید: «سران مستکبر قوم صالح که رسالت او را نپذیرفتند، به ناتوان شمردهشدگان جامعه که ایمان آورده بودند گفتند: آیا میدانید که صالح از جانب پروردگارش به رسالت فرستاده شده است؟ گفتند: بیگمان، ما به آنچه او بدان فرستاده شده است ایمان داریم. در مقابل، مستکبران گفتند: تردید