❇️ آسیبشناسی فقهی نظام بانکی/ نگاهی به قرارداد فروش اقساطی
💢 حجتالاسلام والمسلمین جواد عبادی در درسگفتار «آسیبشناسی فقهی نظام بانکی» مطرح کرد؛
📝 ماده(11) قرارداد فروش اقساطی در مورد عقد صلح و اسقاط خیارات است. به دلیل اینکه قرارداد فروش اقساطی در بانک به صورت وکالتی انجام میشود، از عقد صلح به عنوان عقد خارج استفاده شده و در ضمن آن شروطی قرار داده میشود.
📝 با توجه به اینکه وکالت عقدی جایز است، مشتری میتواند آن را فسخ نماید، از اینرو برای جلوگیری از این فسخ، بانک مبلغی به مشتری صلح میکند و در ضمن این عقد صلح که اصطلاحاً عقد صلح خارج لازم نامیده میشود، مشتری حق فسخ وکالت را از خود سلب مینماید و باید وکالت خرید و فروش موضوع قرارداد را به انجام رساند.
📝 مطابق با ماده ۲۴۶ قانون مدنی در صورتی که معامله به واسطه اقاله یا فسخ بهم بخورد، شرطی که در ضمن آن شده است باطل میشود و اگر کسی که ملزم به انجام شرط بوده است عمل به شرط کرده باشد میتواند عوض او را از مشروط له بگیرد. به همین دلیل است که از عقد خارج لازم استفاده میگردد.
📝 ماده(12) به رسمیت و لازمالاجرا بودن قرارداد بین بانک و مشتری میپردازد تا تا لزومی به ثبت آن در دفترخانههای رسمی نباشد.
📝 با توجه به اینکه طرح دعوی در دادگاهها فرآیند طولانی دارد، قانون اجازه داده است طرفین با هم توافق نمایند که برای طرح هرگونه دعاوی ناشی از قرارداد به شورای حل اختلاف مراجعه نموده و شورای مذکور به عنوان داور به اختلافات رسیدگی مینماید.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_گفتار
#قم
🔳 با
#مفتاح همراه باشید
🆔
@meftaah_com