⭕️ امام صادق (ع) مرد مبارزه، مرد علم و دانش و مرد تشکیلات بود
▪️ اما مرد علم و دانش بودنش را همه بسيار شنيدهايد؛ محفل درس امام صادق و ميدان آموزشى كه آن بزرگوار به وجود آورد هم قبل از او و هم بعد از او در تاريخ زندگى امامان شيعه بینظير بود، همۀ حرفهاى درست اسلام و مفاهيم اصيل قرآن كه در طول یک قرن و اندى تحریفشده بود بهوسیلۀ مغرضان و مفسدان يا جاهلان، همۀ آنها را امام صادق به شكل درست بيان كرد و همين موجب شد كه دشمن از او احساس خطر كند؛
▪️ اما مرد مبارزه بودنش را كمتر شنيدهايد. امام صادق (ع) مشغول یک مبارزۀ دامنهدار و پيگير بود؛ مبارزه براى قبضه كردنِ حكومت و قدرت و بهوجود آوردنِ حكومت اسلامی و علوى؛ يعنى امام صادق (ع) زمينه را آماده میکرد تا بنیاميه را از ميان ببرد و بهجاى آنها حكومت علوى را، كه همان حكومت راستين اسلامى است، بر سر كار بياورد. اين در زندگى امام صادق براى كسى كه دقت كند و مطالعه كند آشكار است.
▪️ اما آن بُعد سوم را اصلاً بسيارى نشنيدهاند، مرد تشکیلات. امام صادق (ع) یک تشکیلات عظیمی از مؤمنانِ به خود و از طرفداران جريان حكومت علوى در سراسر عالم اسلام، از اقصاى خراسان و ماوراءالنهر تا شمال آفريقا، بهوجود آورده بود. تشکیلات يعنى چه؟ يعنى اينكه وقتى امام صادق اراده میکند آنچه را كه او میخواهد بدانند، نمايندگان او در سراسر آفاقِ عالم اسلام، به مردم میگويند تا بدانند. يعنى از همهجا وجوهات و بودجه براى ادارۀ مبارزۀ سیاسىِ عظيمِ آل على جمع كنند. يعنى وکلا و نمايندگان او در همۀ شهرها باشند، كه مردم پيروان امام صادق به آنها مراجعه كنند و تكليف دينى و همچنين تكليف سياسى خود را از آن حضرت بپرسند. تكليف سياسى هم مثل تكليف دينى واجبالاجرا است. آنکسی كه براى ما واجبالاطاعة و ولیّامر است، فتواى مذهبى و اسلامیاش در باب نماز، زكات، روزه، بقيۀ واجبات، با فتواى سياسیاش و فرمان سياسیاش در زمينۀ جهاد، روابط سياسى، روابط داخل كشور و همۀ مسائل، یکسان است؛ همه واجبالاطاعة است. امام صادق یکچنين تشکیلات عظيمى را بهوجود آوردهبود و با اين تشکیلات و به كمک مردمى كه در اين تشکیلات بودند با دستگاه بنیاميّه مبارزه میکرد.
➕ کتاب انسان ۲۵۰ ساله، صفحات ۲۶۲ و ۲۶۳ ؛ تاریخ ۱۳۵۹/۶/۱۴
✅
eitaa.com/safir_channel ایتا
✅
splus.ir/safir_channel سروش