🔸آمریکا در آسیای مرکزی: آینده ای روشن یا تخریب منطقه؟
سایت خبری تحلیلی
pressa.tj در مقاله ای به بررسی فعالیت های روزافزون آمریکا و عواقب حضور واشنگتن در منطقه آسیای مرکزی با تمرکز به تاجیکستان پرداخت که ادامه تقدیم میگردد:
ایجاد یک محیط ناپایدار برای سهولت در حکومت، اصل اساسی سیاست خارجی ایالات متحده است که قبلاً آن را با موفقیت در بسیاری از کشورها اعمال کرده است و امروز آسیای مرکزی در منطقه مورد توجه فزاینده آنها قرار گرفته است.
این واقعیت که هدف اصلی استراتژی آمریکا در آسیای مرکزی، جدا کردن این منطقه از روسیه است، حتی در سطح رسمی نیز پنهان نیست. معاون آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID)، گفت که هدف سیاست ایالات متحده در آسیای مرکزی جدا کردن اقتصاد کشورهای این منطقه از روسیه است. و مرکز تحقیقات کنگره ایالات متحده اعلام کرده است که اعضای کنگره می توانند راهبردی برای کمک به آسیای مرکزی برای کاهش وابستگی خود به روسیه ایجاد کنند.
این مأموریت با افزایش تعداد بازدیدهای مقامات عالی رتبه از کشورهای غربی همراه است. در طول این سال، دونالد لو معاون وزیر امور خارجه ایالات متحده، مایکل کوریلا رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده، دو بار از منطقه بازدید کردند. در اولین بار پس از شروع عملیات ویژه روسیه در اوکراین، موضوع جدایی آسیای مرکزی از روسیه مستقیم و صریح نبود و با روش «هویج»، یعنی ارائه پیشنهادات و وعده های جذاب عمل می کردند، اما امروز نمایندگان غرب به «چماق» روی آورده اند و مستقیماً کشورهای منطقه را تهدید به تحریم میکنند.
بسیاری از کارشناسان مطمئن هستند که چنین لفاظی های ضد روسی در حد کلمات باقی خواهد ماند، به این صورت که تحریم ها در نهایت روابط بین کشورهای آسیای مرکزی با ایالات متحده و کشورهای اروپایی را قطع کرده و همکاری این کشورها با روسیه و چین فعال تر می گردد. اما علیرغم بعید بودن اجرای تهدیدها، حقیقت فشار غرب بر کشورهای منطقه قطعا وجود دارد. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به این موضوع اشاره کرد: گستاخی غرب که شرکای روسیه را تحت فشار قرار می دهد و آنها را مجبور به امتناع از همکاری با مسکو می کند، فراتر از هر حد و مرزی است. وی همچنین تاکید کرد که روسیه در همکاری متحدانش با دیگر کشورها دخالت نمی کند، برای ما کافی است که آنها به تحریم های ضدروسی نپیوندند.
روسیه شریک تجاری و اقتصادی کلیدی تاجیکستان است، علاوه بر این، این کشور بازار کار بزرگی برای صدها هزار شهروند تاجیکستان است. امروزه شرکت های روسی بیشتر و بیشتر به همکاری علاقه نشان می دهند، بسیاری از مناطق تاجیکستان برای سرمایه گذاران روسی جذاب است، مسکو قصد دارد چندین پروژه همکاری صنعتی را در تاجیکستان اجرا کند.
نیاز میرزایف، کارشناس علوم سیاسی، گفت: این تلاش ها بیهوده است، ابتدا به این دلیل که کشورهای آسیای مرکزی در یک سطح جغرافیایی، سیاسی و فرهنگی قرار داشته و گذشته مشترکی دارند. همچنین علیرغم این واقعیت، که تاجیکستان به یک سیاست چندجانبه پایبند است، روسیه همچنان در اولویت روابط این کشور قرار دارد.
علاوه بر این که ایالات متحده در تلاش است تا بر کشورهای آسیای مرکزی فشار سیاسی وارد کند، آنها همکاری های خود را در حوزه نظامی نیز به طور فعال افزایش می دهند و در تلاش برای دستیابی به توافق در مورد استقرار پایگاه های نظامی هستند. به طور فزایندهای، رزمایشاتی در منطقه انجام میشود، سلاح و تاکتیک و آموزش هایی به این کشورها ارائه میشود که البته با تهدید افغانستان توجیه میشود.
بحث اصلی در مورد نیاز به همکاری نظامی این است که گفته می شود روسیه اکنون نمی تواند امنیت آسیای مرکزی را تامین کند، زیرا منابع نظامی خود را در جهت اوکراین متمرکز کرده است.
در اینجا نیز اهداف حضور نظامی آنها کاملاً واضح به نظر می رسد: فشار بر نقاط دردناک و بی ثبات کردن اوضاع به منظور تضعیف روسیه در درگیری اوکراین.
همینطور شکی نیست که ایالات متحده در آینده از درگیری های مرزی تاجیکستان و قرقیزستان برای بی ثبات کردن اوضاع منطقه استفاده کرده و بر مشکلات داخلی کشورهای ما نیز تأثیر می گذارد.
با توجه به همه موارد فوق، تردیدی وجود ندارد که سیاست آمریکا در آسیای مرکزی، منافع منطقه و جمعیت ساکن در آن را در نظر نمی گیرد. همه چیز به میل به تضعیف نیروهای روسیه در صحنه جهانی و دستیابی به هژمونی آمریکایی برمی گردد.
#قرارگاهسایبریمنهاج_تحلیلوخبر
╭═━⊰•🍃☫🍃•⊱━═╮
╰═⊰
@menhaj_com⊱═╯