✍️قائدان قاعد؛ مطالعهای در کم و کیف نسبت نهاد دین و حاکمیت
👤محمد طلایی
🔹«اسلام از اول، وقتی زاییده شده است، آن روزی که اعلام شد به اینکه حالا دیگر باید قیام کرد در مقابل [طاغوت]، از آن روز برنامهاش این بود که بزند و بکشد و کشته بشود برای اصلاح حال جامعه ... طلبۀ قم ايستاده است، ... كتک مىخورد و ايستاده است. طلبۀ قم كشته مىدهد و ايستاده است و لهذا زنده است.» صحيفۀ امام، ج 3، ص 394
🔹اینکه حوزۀ قم، به دلیل زدن و خوردن و کشتن و کشته شدن، نسبت به نجف که در آن زمان کماکان قطب علمی علوم قدیمه بود، و البته هنوز هم داعیهدار آن است، برتری داشته باشد، مقداری غریب است.
🔹در سالهای منتهی به انقلاب، به تدریج به موازات کارکردهای فرهنگی و اجتماعی روحانیون، غلظت مسائل سیاسی، مخصوصاً در صحنۀ واقعی مبارزات مردمی بالاتر رفت، تا جایی که ائمۀ مساجد و علمای بلاد در سالهای منتهی به انقلاب، در مجموع محوریت جنبش سیاسی تودههای مردمی را عهدهدار بودند. در کنار این نقش رهبری، برجستگانی از فضلای حوزوی نیز پشتیبانی علمی اندیشهها را به عهده داشتند که البته خود نیز غالباً در متن حرکت جامعه بودند. حوزۀ قم کم کم تبدیل به همانی میشود که امام خمینی (ره) فخرش را به نجف میفروشد، بدون آن که ویرایشهای مورد نظرش در جریان اصلاح حوزه محقق شده باشد، که بدتر از آن، حتی همان مرجعیت واحدِ زمان آیتالله بروجردی (ره) هم دوباره تشتت یافته و به تبع، جریان مالی هم کمتر مدیریت میشود. چه رخ داده؟
🔹میتوان گفت کمتر از خمس شرح وظایف و اهداف مراکز مورد بررسی، مخصوص شرایط پسا انقلابی است و سایر موارد حداقل به لحاظ نهادی (و عموما حتی محتوایی) در شرایط حکومت طاغوت نیز امکان عملیاتی شدن دارند ... این یعنی درصد ناچیزی از پردازندۀ نهاد روحانیت اختصاصاً مشغول پدیدۀ انقلاب اسلامی و لوازم آن است!
🔹تحلیل دادههای حاصل از یک مطالعۀ میدانی بر روی 55 گروه حوزوی به خوبی لاغری سهم مقولۀ راهبری در بدنۀ حوزه را نشان میدهد. این نتایج با لحاظ اینکه این گروهها، از فعالان انقلابی حوزه محسوب میشوند و اینکه عمدتاً ذیل ابَرسازمانهای حوزوی تعریف نشدهاند، گویاتر خواهد بود. طلاب و روحانیون بیشتر ترجیح میدهند به امور فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و تبلیغی بپردازند. این 4 مقوله بیش از 60% رویکردهای حوزویان را به خود مشغول میکند.
#حوزه_راهبر
#حوزه_و_حاکمیت
#تحول_در_حوزه
🔗متن کامل:
http://mersadcss.com/fa/product/hoze_rahbar_ghaedan/
📕دریافت فایل PDF:
goo.gl/XxVKM5
@mersadcss©