تنش های اخیر چین و تایوان/اینک تایوان اعلام استقلال خواهد کرد؟/۱
بعد از جنگ داخلی میان دولت مرکزی و حزب ناسیونالیست چین و کش و قوس های زیاد
درسال۱۹۴۹، کومینتانگ (حزب ناسیونالیست چین) حزب حاکم کشور تمامی سرزمین اصلی این کشور را به حزب کمونیست چین واگذار کرد. در نتیجه دولت جمهوری چین به ریاست چیانگ کایشک در جزیره تایوان مستقر شده و شهر تایپه را به عنوان پایتخت موقت دولت در تبعید این کشور برگزید و خود را همچنان دولت مشروع سرزمین اصلی چین و مغولستان میدانست. این در حالی است که از آن هنگام تاکنون دولت جمهوری خلق چین بر سرزمین اصلی حکومت میکند.
در گذشته دولت تایوان از سوی بسیاری از کشورهای غربی و سازمان ملل متحد تنها دولت مشروع چین شناخته میشد. این دولت از اعضای مؤسس سازمان ملل بود و تا سال ۱۹۷۱ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد بود اما در این سال از این سازمان اخراج شده و کرسی این کشور به دولت جمهوری خلق چین واگذار شد.
حال جمهوری خلق چین این کشور را غیر قانونی خوانده و تنش های زیادی میان آن ها پدید آمده. دولت چین بر حفظ تمامیت ارضی چین یک پارچه تاکید دارد و دولت تایوان هم به دنبال استقلال و کمک خواهی از دولت های غربی است.
قابل ذکر است دولت تایپه خود را حاکم واقعی چین واحد می داند و این مواضع را به صورت رسمی و علنی بار ها اعلام کرده و همچنین تنشها بین چین و تایوان در مارس ۲۰۰۵ و با تصویب قانون ضد تجزیه طلبی در پارلمان چین به اوج خود رسید.
بار ها قطعنامهٔ استقلال تایوان به شورای امنیت سازمان ملل رفت ولی هر بار این قطعنامه توسط حکومت چین وتو شده است.
در اوت ۲۰۰۲، چن شویی بیان، رئیسجمهور تایوان طی یک سخنرانی به شدت به چین تاخت و اعلام کرد چین و تایوان دو کشور جدا هستند، او همچنین گفت به زودی همهپرسیای برای به منظور استقلال تایوان برگزار میکند و از آن به عنوان «حقوق بشر بنیادی» یاد کرد.
یک روز پیش از همهپرسی ۲۰ مارس ۲۰۰۴، معاون رئیسجمهور «آنته لو» (Annette Lu) از یک ترور نافرجام که گمان میرود دولت چین در آن دست داشته باشد جان سالم به در برد. سرانجام همهپرسی شکست خورد زیرا شمار آراء به ۵۰٪ نرسید
✍تیم پژوهشی اندیشکده پویا