سمپاشی گسترده مراتع برای کشتن ملخ یا دام و زنبور و سایر جانداران حیات وحش؟!!
ملخ ، آفت یا غذای دام؟!
ملخهای صحرایی گرچه آفت کشاورزی هستند ولی برای پرندگان غذای محبوبی محسوب میشوند
استفاده از اردک و غاز برای مقابله با برخی آفتها در بخش کشاورزی در بسیاری از کشورها رایج و مرسوم است.
به عنوان مثال، ملخهای صحرایی غذایی بسیار لذیذ برای اردکها هستند و این اردکها میتوانند گلههای ملخ را بخورند و مانع از خسارت آن به محصولات کشاورزی شوند.
یا آفتی به نام "اوروبانش" علف هرزی است که ریشه خود را به ریشه گیاه میزبان وصل میکند و از آن استفاده میکند. در حقیقت این یک سرطان گیاهی است. دهههاست خسارت بیش از 90 درصدی به مزارع صیفی میزند. هیچ دارویی برای مبارزه با آن پیدا نشده است و دانشمندان توصیه میکنند که دو عدد غاز در یک هکتار میتواند این آفت را از بین ببرد. زیرا این آفت همزمان لذیذترین غذا برای غاز محسوب میشود. به طوری که با وجود این غذا غازها هیچ غذایی را به آن ترجیح نمیدهند و بدین ترتیب آفتها خورده میشوند و از بین میروند. در واقع اردک ها و غازها «سلاح هایی بیولوژیک» هستند و می توانند قوی تر از آفت کش ها عمل کنند.
علاوه بر این، حتی در کنیا که همیشه با مشکل ملخهای مهاجم روبرو بود، تهدید ملخهای مهاجم، حالا تبدیل به فرصت شده است. در این کشور از ملخهای به دام افتاده که در زمان خواب ملخها نزدیک غروب؛ جمع آوری، خورد و خشک میگردد؛ به عنوان غذای دامها و همچنین کود برای تقویت زمینهای کشاورزی استفاده میشود. (1)
ملخ مثل بسیاری از حشرات دیگر منبع غنی پروتئین است. (۵۰ تا ۶۰ درصد از وزن خشک آن را پروتئین، 12 درصد را چربی و بقیه آن را، ید، فسفر، آهن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، و همچنین مقدار اندکی کلسیم، منیزیم و سلنیوم تشکیل می دهد)
از طرفی با توجه به سمپاشی گسترده در مراتع و نواحی مختلف کشور، علاوه بر ملخ های مرده مراتع نیز حاوی سموم خطرناکی شده و مصرف یا حتی تماس با آنها می تواند به مسمومیت غذایی در فرد دام و زنبور، منجر شود. حتی این سموم، گیاهان دارویی را آلوده و غیرقابل استفاده میکند.
به نحوی که به جای استفاده از روشهای بدون خسارت و مفید برای اقتصاد کشور، هم زمان با سمپاشیهای مستمر، فقط توصیه میشود، علاوه بر عدم استفاده از ملخهای مرده، از چرای دام در بهترین فصل چرا!! جلوگیری شود تا موجب مسمومیت و مرگ دامها نشوند!! (2)
یعنی برای سازمان حفظ نباتات، نه امکان تالیف رایگان دام در مراتع، و عدم نیاز به واردات خوراک دام، نه مرگ دامها و زنبورها و نابودی صنعت زنبورداری و نه آلودگی گیاهان دارویی و آسیب به صنایع وابسته به آن و نه بیماری مردم، نه آلودگی محیط زیست و مرگ بسیاری از جانداران، حتی برای تحقیق کارشناسی در روشهای بیولوژیک، و تغییر روش مبارزه، به بهره برداری؛ کوچکترین اهمیتی ندارد!!!
شاید در مقابل دریافت بودجه کلان برای سمپاشی!!!
.........................................................
https://www.iribnews.ir/00CwVv (1)
(2) مدیر جهاد کشاورزی فیروزکوه: آغاز عملیات سمپاشی مستمر مراتع برای مبارزه با ملخها در سطح ۹۵۰ هکتار از مراتع فیروزکوه!!!