🔴 صندلی دانشگاههای ممتاز فقط برای پولدارها!
سالها است که در کشور، قشر ثروتمند از مزایایی برخوردار هستند که دهکهای درآمدی پایین امکان استفاده از آنها را ندارند. در جامعهای که شکاف و فاصله طبقاتی بسیار زیاد است تنها عده معدودی میتوانند از امکانات خاصی استفاده کنند. خوراک، پوشاک، مسکن و حتی اوقات فراغت قشر برخوردار جامعه تفاوت فاحشی با قشر پایین دارد. امروز باید بگوییم که دانشگاه نیز در کشور ما به پولدارها تخصیص یافته است. اطلاعات منتشر شده از قبولیهای دانشگاه با رتبه زیر ۳ هزار نشان میدهد دهکهای کم برخوردار سهمی بسیار ناچیزی از ورود به دانشگاهها دارند.
در همین خصوص منصور کبگانیان، استاد دانشگاه و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور در شبکه چهارم تلویزیون اطلاعات نگران کنندهای از ورودیهای دانشگاه و نسبت آنها با دهکهای برخوردار و کم برخوردار اعلام کرد. این اطلاعات در ادامه میآید:
سهم مدارس و دهکهای مختلف از رتبههای زیر۳۰۰۰ کنکور:
دهک اول، دوم و سوم (کمبرخوردار): ۲ درصد
دهک۸، ۹ و ۱۰ (برخوردارترین): ۸۰ درصد
دهک اول (ضعیفترین): ۲ دهم درصد
دهک دهم (ثروتمندترین) ۴۸ درصد
مدارس دولتی: ۲.۳ درصد
مدارس غیردولتی: ۸۰ درصد
دولت وظیفه دارد از مدارس دولتی حمایت کند
نیکنژاد، کارشناس آموزشی: در این شرایط بخش بزرگی از استعدادها در جامعه ما از دانشگاه محروم میشوند چون توانایی مالی شرکت در رقابت کنکور را ندارند. حتما در دهکهای مختلف استعدادهای فراوانی وجود دارد که دانشگاه میتواند در حوزههای مختلف آینده آنها را تغییر دهد. آینده بدین شکل میشود که فرزند پزشک میتواند پزشک شود و پولداران فقط به دانشگاه میروند. یکی از شعارهای اصلی انقلاب محرومزدایی و فقرزدایی بود اما شرایط کنونی در این حوزه به این مسائل
دامن میزند. زیرا فرزند خانواده محروم، محروم باقی میماند و فرزندان ثروتمندان به جایگاههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بالا دست پیدا میکنند. در کشور ما امروز آموزش رایگان به تاریخ پیوسته است.
ادعا میشود که آموزش رایگان در کشور وجود دارد اما حقیقت این نیست. اتفاقی که در آموزش و پرورش صرفا رخ میدهد پرداخت حقوق معلمین است. مدارس عادی دولتی در پایینترین سطح آموزشی قرار دارند. متاسفانه ما درگیر یک اشتباهی شده ایم و این است که فکر میکنیم قبولی در کنکور نشاندهنده کیفیت بالای آموزشی است.
اما زمانی کیفیت آموزش در کشوری بالا است که آموزش و پرورش بتواند شهروند تربیت کند. آموزش حتی در مدارس برند کیفی نیست تنها این مدارس مهارت بیشتری در آموزش کنکور دارند.
بسیاری از مدارس در کشور ما مانند سمپاد پولی هستند و خانوادههای متوسط به سختی میتوانند وارد این مدارس شوند. خانواده های متوسط و زیر متوسط از این امکانات محروم هستند؛ از سوی دیگر در طول این سالها مدارس دولتی ضعیف نگه داشته شدهاند. وظیفه دولت است که مدارس دولتی را حمایت و پشتیبانی کند. بی توجهی دولت باعث میشود که مدارس دولتی در این رقابت عقب بمانند و مدارس غیر انتفاعی موفق شوند.
اشتباه درایجاد مدارس غیر انتفاعی
سعید معدنی، جامعه شناس: بعد از جنگ در آموزش و پرورش دو اتفاق افتاد؛ یک اینکه آموزش و پرورش از اولویت دولت خارج شد یعنی مانند قبل دیگر تربیت نیروی انسانی اهمیت نداشت. در آن زمان یک مقدار وضعیت
اقتصادی ایــن نهاد خوب بود اما در سیاستگذاری فرهنگی توجه زیادی به این حوزه نشد. یکی از اقدامات ایجاد مدارس غیر انتفاعی بود؛ کسانی که برخوردار هستند به این مدارس میروند و از امکانات بیشتری استفاده میکنند اما فقرا از این امکانات محروم میشوند.
در حقیقت ایجاد مدارس غیر انتفاعی یک اشتباه بزرگی بود که شکل گرفت. در آن زمان به دلیل کمبود بودجه و حجم انبوه دانش آموزان چنین اتفاقی رخ داد و این یک نوع اختلاف انداختن بین جامعه از لحاظ ثروت و آموزش بود. نتایج این اقدامات بعد از چندین دهه مشخص و حال به تفاوت ساختاری تبدیل شده است. در این ساختار افراد ثروتمند به دانشگاههای خوب میروند و در رشته های خوب پذیرفته میشوند اما انبوهی از محرومان در مدارسی درس میخوانند که از همه جهت ضعیف هستند.
به نظر من تفاوت جامعه در آموزش باعث ضرر و زیانهای گستردهای در جامعه شد. امروز معلمین از کم حقوق بگیرترین افراد جامعه هستند که مشکلات بسیار زیادی دارند. از سوی دیگر وزرای ضعیفی برای این وزارت خانه همواره تعیین میشود و ما نمیتوانیم شاهد یک ساختار باثبات در آموزش و پرورش باشیم. برخی از ثروتمندانی که به دانشگاهها راه پیدا میکنند از سواد کافی برخوردار نیستند که این برای آینده جامعه فاجعه آفرین است./آفتاب یزد