🇮🇷
✳
#پرسش_و_پاسخ|آیا گزارش منتشر شده رویترز درباره ماجرای توافق برجام، تحریف است یا تحقیر دستاوردهای ایران ؟
🍃🌹🍃
🔹️ روز گذشته، خبرگزاری رویترز با انتشار خبری مدعی دستیابی به متن اولیه توافق احیای برجام شده و محورهایی از آن را نیز منتشر کرد. با توجه به اینکه فضاسازی متن مذکور بگونهای بود که ایران امتیازات بسیاری در قبال ستاندههای کم اهمیت در مذاکرات بدست آورده است، بلافاصله با تکذیب آن از سوی دستگاه دیپلماسی و کشورهای دیگر طرف مذاکره مواجه شد. در این رابطه یکی از چهرههای نزدیک به تیم مذاکره کننده توضیحاتی در خصوص متن منتشره از سوی رویترز ارائه و تحلیلی از روند مذاکرات ارائه کرد.
🔸️این چهره نزدیک به تیم مذاکره کننده گفت: در روند مذاکرات وین ما سه مرحله در نظر گرفتیم که مرحله اول جمعبندی توافق است که در وین صورت میگیرد. مرحله دوم تایید توافق است که در ایران و طبق قانون مجلس باید انجام شود و مرحله سوم آماده سازی برای اجرای توافق است که گام اول آن راستیآزمایی اجرای تعهدات طرف مقابل است.
🔹️حال اگر به دوران راستی آزمایی برسیم ممکن است که دو طرف برای اعتمادسازی و ... اقداماتی از جمله تبادل زندانی را نیز انجام دهند اما این موضوع اولا در مذاکرات وین پیگیری نشده و در مسیر جداگانهای پیگیری میشود در ثانی اصلا بخشی از توافق نیست و در متن توافق هیچ اشاره ای به این موضوع به عنوان پیش شرط و ... نمی شود.
🔸️مسئله دوم در خصوص راستیآزمایی که نشان دهنده مغالطه خبر رویترز است اینکه متن خبر طوری تنظیم شده است که ایران اول غنی سازی 60 درصدی خود را متوقف میکند تا بعد طرف مقابل تحریمها را بردارد. این گزاره کاملا اشتباه است چرا که طبق توافقات صورت گرفته ابتدا آمریکاییها باید تحریمهای ایران را لغو کنند و سپس ایران در دوران آمادهسازی اجرای تعهدات، پس از راستیازمایی لغو واقعی تحریمها اقدام به کاهش سطح غنی سازی خود خواهد کرد.
🔹️اثبات مغایرت این ادعا نیز قانون داخلی کشور است. طبق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها مصوب مجلس شورای اسلامی، اول ما باید بتوانیم در پروسه مشخصی اقدام به فروش و صادرات نفت و بیمه نفتکش و ... کرده و پول آن را بدون هیچ مشکلی دریافت کنیم سپس مجاز خواهیم بود گامهایی که برای تنبیه طرف مقابل در نظر گرفته شده بود را به عقب برگردانیم.
این مقام مرتبط با وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به شیطنت رویترز در تنظیم خبر گفت: در این گزارش رسانه مذکور مسئله طبیعی و کاملا مشخص را از منبع ایرانی نقل میکند و پس از آن ادعاهای نادرست خود را نیز مطرح میکند تا به مخاطب اینگونه القا شود که منابع ایرانی نیز محتوای این ادعاها را تایید میکنند. برخی از عناصر این گزارش، مسائلی است که طبیعتا نمی تواند در هر توافق احتمالی نهایی نباشد. مثلا کاهش سطح غنی سازی ایران به سطح مجاز در برجام، یا رفع تحریم های فروش نفت و یا ازادسازی منابع مالی بلوکه شده ایران و ... اما انتشار بدون توضیح کامل در خصوص هر موضوع سبب سوبرداشت مخاطب می شود.
وی در پایان گفت تحلیل وزارت خارجه و تیم مذاکره کننده ایران این است که هرچه به مراحل حساستر توافق نزدیک میشویم، حجم اینگونه خبرسازیها که به منظور قهرمان سازی از غرب در مذاکرات و تحقیر دستاوردهای ایران تنظیم میشوند بیشتر شده و با انتشار اطلاعات تحریف شده و نادرست در پی این هستند که با فضاسازی رسانهای اهرم فشار برای مذاکره کنندگان خود در وین را فراهم کنند....