🌷السلام علیک یا محمد بن علی الجواد🌷
🌸امام جواد علیه السلام🌸
💠قسمت پنجم💠
🔶ارتباط با شیعیان:
امام جواد(ع) از طریق سازمان وکالت با شیعیان در ارتباط بود. او در سرزمینهای اسلامی از جمله بغداد، کوفه، اهواز، بصره، همدان، قم، ری، سیستان و بُست نمایندگانی داشت.[1] تعداد وکیلان او را ۱۳ تن گفتهاند.[2] آنان وجوهات شرعی شیعیان را به امام جواد(ع) میرساندند.[3]
گفته شده امام جواد(ع) به دو دلیل از سازمان وکالت برای ارتباط با شیعیان استفاده میکرد:
۱. تحت کنترل دستگاه حاکم بود؛
۲. برای دوره غیبت زمینهسازی میکرد.[4]
پیشوای نهم شیعیان در ایام حج نیز با شیعیان دیدار و گفتگو میکرد. برخی از محققان بر این باورند که سفر امام رضا(ع) به خراسان، سبب شده بود تا روابط شیعیان با امامان خود گسترش یابد.[5] از این رو شیعیانی از خراسان، ری و بست و سجستان در ایام حج به دیدار امام میآمدند.
شیعیان با جوادالأئمه(ع)، از طریق نامهنگاری نیز در ارتباط بودند. آنان در نامههایشان سؤالاتی را، که بیشتر در مسائل فقهی بود، مطرح میکردند و امام(ع) به آنها پاسخ میداد.[6] در موسوعة الامام الجواد(ع)، به جز پدر و پسر امام، نام ۶۳ تن از افرادی که حضرت با آنان مکاتبه داشت، گرد آمده است.[7] برخی از نامهها در پاسخ به گروهی از شیعیان نوشته شده است.[8]
ادامه دارد...
پایان قسمت پنجم
***
🌍مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
@mohbansahbzaman
🔷پانویس:
1. جاسم، تاریخ سیاسی غیبت امام دوازدهم، ۱۳۸۶ش، ص۷۹.
2. جباری، سازمان وکالت، ۱۳۸۲ش، ج۲، ص۴۲۷.
3. جباری، سازمان وکالت، ۱۳۸۲ش، ج۲، ص۲۸۲.
4. دشتی، «نقش سیاسی سازمان وکالت در عصر حضور ائمه»، ص۱۰۳.
5. جعفریان، حیات فکری و سیاسی امامان شیعه، ۱۳۸۱ش، ص۴۹۴.
6. برای نمونه رجوع کنید به کلینی، الکافی، ۱۴۰۷ق، ج۳، ص۳۹۹؛ ج۴، ص۲۷۵ و ۵۲۴؛ ج۵، ص۳۴۷؛ کشّی، اختیار معرفة الرجال، ۱۴۰۴ق، ص۷۸۳، ۸۶۹.
7. خزعلی، موسوعه الامام الجواد، ۱۴۱۹ق، ج۲، ص۴۱۶-۵۰۸.
8. برای نمونه نگاه کنید به کلینی، الکافی، ۱۴۰۷ق، ج۳، ص۳۳۱، ۳۹۸؛ ج۵، ص۳۹۴؛ ج۷، ص۱۶۳؛ کشّی، اختیار معرفة الرجال، ۱۴۰۴ق، ص۷۸۳، ۸۶۹؛ احمدی میانجی، مکاتیب الائمه(ع)، ۱۴۲۶ق، ج۵، ص۳۰۷-۴۴۳.