💢
تمدن جدید غرب و نقشآفرینی یهود
قسمت سوّم
▪️ جنبش علوم غریبه و جادوگری،
طوفان اشتیاق به ماوراءالطّبیعه
♦️بهرغم تصوّر روشنفکران شرقی، دوران رنسانس آکنده از خرافهپرستی، جادوگری، پرستش آثار قدّیسان و معجزهجویی بود. ویل دورانت، در توصیف شرایط اجتماعی این عصر مینویسد:
▪️غالباً خود اومانیستها به همزاد یا «نگهبانان غیبی محل» معتقد بودند و نوشتههای به سبک سیسرون خود را با روح جنونآسای محیط خویش میآمیختند.
▪️ پودجو، شادمانه از عفریتهایی سخن میگوید که مانند سواران بیسری از «کومو» به «آلمان» هجرت میکردند یا از تریتونهای ریشویی که از دریا برمیخاستند تا زنان زیبا را از ساحل بربایند، یاد میکند. ماکیاولی که سخت نسبت به دین بدبین بود، به امکان پُر بودن هوا از ارواح اشاره کرد.
♦️کلیسایی ادّعا میکرد که صاحب پارچه قنداق کودکی عیسی است؛ دیگری به خود میبالید که مالک مقداری علف از آخوری است که عیسی را به هنگام ولادت در آن نهاده بودند… کلیساهای «ونیز» جسد «مرقس» حواری، یک بازوی «قدّیس جورج»، یک گوش «پولس حواری»، مقداری از گوشت کبابکرده «قدّیس لاورنتیوس» و چند تا از سنگهایی را که «قدّیس استیفان» با آنها کشته شده بود، به زائران ارائه میکردند.
▪️بیشک، کلیسا خود بهنوعی از این خرافهپرستی عوامانه سود میجست؛ زیرا دامنه قدرتش را در میان پائینترین طبقات اجتماعی میگسترد؛ امّا اینگونه خرافهپرستی در خود، استعداد یک شورش عقلانی را میپرورید. ویل دورانت، ضمن توصیف این وضع در میان جامعه مسیحیان مینویسد:
♦️در این دوره نسبتاً طولانی (۱۳۰۰-۵۳۴۱م.) تقریباً هر چیز، هر عدد و هر حرفی از حروف الفبا، دارای یک نوع قدرت جادویی بود. بهگفته «آرتینو» برخی از روسپیان رمی برای برانگیختن مهر عاشقان خود، گوشت رو به فساد مردار انسانی به آنان میخوراندند و برای تهیّه چنین گوشتی، اجساد مردگان را از گورستانها میدزدیدند.
▪️ عزائم به هزار منظور، به کار میرفت. دهقانان آپولیایی میگفتند که شخص میتواند با یک ورد مناسب، از شرّ سگ هار نجات یابد. ارواح نیک و بد فضا را پر کرده بودند، شیطان غالباً یا به شکل خود یا به هیئتی دیگر ظاهر میشد تا مردم را اغوا کند، بترساند و قدرت یا تعلیم دهد. جنها دارای مقدار زیادی معلومات خفی بودند که اگر کسی میتوانست آنها را با خود یار کند، از آن معلومات برخوردار میشد.
🔻این تنها بخشی از جنون افسارگسیخته جادوگری، خرافهپرستی و سودجویی از دورهایست که آن را به غلط، عصر روشنگری مینامند.
🇮🇷 منــادی زمــان
🔴)
@Monadizaman