▪️▫️▪️
🔰
قابل توجه دلدادگان آمریکا
💥 عالمی که حدود 100 قبل، فتنههای آمریکا را هشدار میداد!
👈 ادیب پیشاوری و ماهیت سیاست آمریکا
✔️ استاد علی ابوالحسنی (منذر) 🔻
▪️ شناخت امریکا به عنوان «سرکرده امپریالیسم جهانی» عمدتاً سالها پس از جنگ دوم جهانی حاصل شد و پیش از آن، در جهان سوم ، آن را بیشتر به عنوان کشوری صلح دوست و آزادیبخش می شناختند که می توان به وسیله آن ، سنگ استعمارگران چپ و راست را در جای جای جهان در هم شکست.
در ایران نیز روشنفکران و رجال مبارز سیاسی ، بیشتر در کودتای 28مرداد به ماهیت واقعی امریکا پی بردند و بتدریج در حوزه ستیز با آن قرار گرفتند. وگرنه پیش از آن ، بویژه در سالهای پیش و پس از جنگ جهانی اول ، مستشاران امریکایی نظیر شوستر و میلسپو، محبوب آزادیخواهان و فرشته نجات کشور از یوغ استعمار! قلمداد می شدند.
▪️مع الوصف جالب است بدانیم که در همان جنگ جهانی اول یعنی حدود ۱۰۳ سال پیش، یک شخصیت روحانی که در همین تهران می زیست، شناختی دقیق و ژرف از خصلت امپریالیستی امریکا داشت و حتی بقای سلطۀ استعمار بر شرق (و ایران) پس از جنگ جهانی اول را ناشی از وجود این دولت می شمرد! او آقا سید احمد رضوی مشهور به «ادیب پیشاوری» فقیه، حکیم ، مفسر، ریاضی دان، تاریخ شناس، ادیب، و حماسهسرای بزرگ ایران اسلامی در عصر قاجار و پهلوی بود.
▪️ ادیب پیشاوری آمریکا را «دیو نو و ناشناخته !» برشمرده است. در «قیصرنامه» نیز از امریکا با تعابیری چون «جغد سخنگو»، «دد تازه رس»، «دیو نستوه» و «دژم روی دد» یاد کرده و نسبت به امپراتوری تزاری ، که دیوی کهنسال بود، او را «دیو نو» می خواند و آرزو می کند که همچون روسیه متلاشی شود: امیدم چنان است کاین دیو نو/ چو دیو کهن ، اندر افتد به گو (= گودال)/ شود عبرتی دور و نزدیک را/ شود سومین روس و بلژیک را. وی کرارا بر همذاتی و هم نژادی طبقه حاکمه امریکا با انگلیس تاکید کرده و آن دو را دندانهایی زهرآگین و شرربار از دهان یک اژدها می شمارد (با این تذکر، که به روزگار وی ، دندان انگلیس زهرآگین تر و شرربارتر از آن دیگری بوده است). خطاب به امریکا و با اشاره به انگلیس می گوید: تو و وی اگر چه ز یک گوهرید/ دو دندان دژخیم یک اژدرید/ ولی زهر وی، سینه سوزنده تر/ به گیتی در، آتش فروزنده تر....
▪️ادیب ، به لحاظ نقش مزورانه و خائنانه ویلسون در برابر متحدین ، وی را «نکوهیده مردی دو رو» و عنصری «بدگهر و نابکار» شمرده و «خواجه شوم پی»، «مرد ناپارسای» و بالاخره «مردی ز انصاف دور، فریبنده چشم از شراب غرور» خوانده و آشکار می گوید: «زبن ریشۀ ویلسون کنده باد».
▪️جالب آن است که در آن زمان نه تنها کمتر کسی به نقش و ماهیت امپریالیستی امریکا توجه داشت ، بلکه بیست و اند سال پس از آن تاریخ نیز در بحبوبه قیام ضد استعماری نفت کم نبودند مبارزانی که چشم امید به قبله واشنگتن داشتند!
▪️در پایان این نکته را به اظهارات استاد ابوالحسنی می افزاییم که آنچه ادیب پیشاوری در خشت خام میدید، هنوز برخی از غربزدگان و وادادگان امروزی، پس از گذشت صدسال، درنیافتهاند. دریغا و دردا!!
⏪ متن کامل مقاله استاد:
http://www1.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100004196898
❄️ به کانال اسرار تاریخ ایران بپیوندید:
✨
@monzer_ir ✨