🔘 اعتقادات مکتب اومانیسم
2️⃣ مسئولیت در برابر وجدان
💠 مسئله مهمی که در زمینه اخلاق مطرح می شود، مسئولیت و تعهد انسان است. انسان در تفکر دینی با خداوند عهد می بندد و نسبت به او تعهد به گردن می گیرد، خود را در پیشگاهش مسئول می شمرد، قرآن می فرماید: «ای آدمیزادگان، آیا با شما عهد نبستم که شیطان را نپرستید، زیرا روشن است که او دشمن بزرگ شماست؟ و اینکه مرا پرستش کنید که این راه مستقیم سعادت ابدی است.»
💠 انسان اسلام، تنها در برابر خدا مسئول است و مسئولیت او در برابر پیامبر(ص) و امام (ع) چیزی جر مسئولیت در برابر خدا نیست. در دیانت مسیحیت نیز، مؤمن مسیحی در برابر کلیسا مسئول است، زیرا که آنها نمیاندگان و مروجان و مترجمان وحی و حافظان شریعتند.
💠 در تفکر جدید، از آنجا که از خدا غفلت می شود و انسان بر اریکه خدایی تکیه می زند، لذا انسان تنها در برابر وجدان خویش مسئول است (اگر وجدان فردی را اصل بداند) و اگر اصالت وجدان جمعی را بپذیرد، فرد در مقابل وجدان جامعه مسئولیت می یابد.
💠 اما در هر دو صورت حکم، حکم نفس اماره است. یکی نفس اماره فردی و دیگری نفس اماره جمعی!
💠 در حاشیه برای آنکه اعتقاد اسلامی را در این رابطه مشخص گردانیم، باید بگوییم از انجا که در اسلام اصالت با حق است، هیچ فردی به دلیل فرد بودنش اصالت نمی یابد، بلکه هر کدام تنها در اتصال به حق، اعتبار می یابند. این است که در یک جا حضرت ابراهیم امتی می گردد: «ان ابراهیم کان امه» و در جای دیگر هم «اکثرهم لا یعقلون».
📚 « #سیر_تفکر_جدید_در_ایران_و_جهان »
📬 خرید از یاران شاپ b2n.ir/74172
#مطالعات_فرهنگی
@mouood_org