امامزاده ابراهیم (ع) امامزاده ای در سرزمین خشت های کهن!
نام های دیگر مکان
بقعه امامزاده ابراهیم (ع) نظرآباد
آرامگاه امامزاده ابراهیم (ع) نظرآباد
امامزاده سید ابراهیم (ع) نظرآباد
بقعه متبرکه امامزاده ابراهیم (ع) نظرآباد
امامزاده ابراهیم (ع) تنکمان
موقعیت جغرافیایی امامزاده ابراهیم (ع)
در سه کیلومترى شهر تنکمان شهرستان نظرآباد استان البرز و در دو کیلومتری شرق کریمآباد و شرق زمینهای کشاورزی معروف به تکیه، حدفاصل تنکمان و ینگى امام، در جادهی کرج به اشتهارد و در پنج کیلومتری جنوب هشتگرد، امامزادهی جلیلالقدری مدفون است که امامزاده ابراهیم (ع) نام دارد.
تنکمان شهری در بخش تنکمان شهرستان نظرآباد استان البرز است. تنکمان شهری نوپا اما با تاریخچهای کهن است که در سال 1386 از روستا به شهر تبدیل شد.
مردم بومی این منطقه را تنگه امان میگفتند. یعنی معبر و محلی که در آنجا به این مردم امان داده شده است. مردم تنکمان خود را خلج میدانند و اصالت خود را متفاوت با مردم ساوجبلاغ که اکثرا افشاریه هستند میدانند. تنگه امان بر اثر استعمال در نهایت به تنکمان تبدیل شده است.
سیر تاریخی و فرهنگی امامزاده ابراهیم (ع)
قدمت این بنا به دورهی صفویه برمیگردد. اما در سالهای اخیر مورد مرمت قرار گرفته است. در تابلویی که بر دیوار بنای امامزاده ابراهیم (ع) نصب شده ایشان با هشت پشت به امام جعفر صادق (ع) میرسد.
بنای امامزاده ابراهیم (ع) در 3 خرداد 1386 به شماره ثبت 19167 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
معماری امامزاده ابراهیم (ع)
بنای بقعهی امامزاده ابراهیم (ع) یک اتاق چهارگوش است که در بالای آن فیلپوش به دایره تبدیل شده و گنبدی یکپوسته دور آن به زیبایی ایجاد شده است. بنای این امامزاده فاقد گلدسته است. اتاق آرامگاه این امامزادهی بزرگوار نیز بهجز اندود کاهگل و سفیدکاری و مرمتهای جزئی که بر روی آن صورت گرفته تغییر چندانی نکرده است.
دو تالار مستطیل شکل که دارای سقف مسطح چوبی است در این بنا دیده میشود .تالاری که در قسمت غرب قرار دارد بهعنوان محل استراحت بانوان و تالار دیگری که در قسمت شرق است بهعنوان محل استراحت آقایان مورد استفاده قرار میگیرد. این دو تالار پس از بازسازی به بنا اضافه شده است.
دو ایوان نسبتا کمعرض که سقف مسطح چوبی دارد در شمال و جنوب بنای امامزاده ابراهیم (ع) ساخته شده است.
سنگقبرهایی قدیمی در بقعه به چشم میخورد که برای حفاظت بیشتر زیرستونهای چوبی ایوان و یا در راهپلهی پشتبام کار گذاشته شدهاند که نشاندهندهی سالهای 1216، 1262 و 1297 هجری قمری است.
درختان کهنسالى پیرامون بقعه وجود دارد که زیبایی خاصی به این مکان ملکوتی داده است. زمین آرامگاه امامزاده ابراهیم (ع) حدود 5000 مترمربع است که از آن بهعنوان قبرستان عمومى استفاده میشود.
پیشنهاد برای دیدن امامزاده ابراهیم (ع)
شاید کمتر کسی فکر کند شهرستان نظرآباد دارای آثار تاریخی باشد. اما باید بگوییم که این شهرستان میراثدار فرهنگی کهن است. تا جایی که نظرآباد را سرزمین کهن خشت جهان میدانند. علاوه بر آثار تاریخی مرقد امامزادگان بزرگواری نیز در نظرآباد استان البرز چون نگینی میدرخشند. یکی از این بقاع بقعهی امامزاده ابراهیم (ع) است. در سفر به این شهرستان به زیارت امامزاده ابراهیم (ع) بروید و ضمن زیارت برای برآورده شدن حوائجتان خودتان دعا کنید.
محوطهی باستانی ازبکی، فرودگاه آزادی نظرآباد، امامزاده چهل دختر (ع)، امامزاده ابوالحسن (ع) مسکین آباد و... از دیگر جاهای دیدنی شهرستان نظرآباد است که بعد از زیارت امامزاده دیدن این آثار نیز خالی از لطف نیست.
تاریخ ثبت ملی: 1386/03/03
شماره ثبت ملی: 19167
آدرس امامزاده ابراهیم (ع): استان البرز- نظرآباد- تنکمان- 3 کیلومتری شهر تنکمان