آشنایی با کلیات
#فرهنگ_و_تمدن_ایران_و_اسلام
معرفی چهره های ماندگار
شماره ۱۳
💥 یکی از بهترین راه ها برای شناخت هر فرهنگ و تمدنی شناخت دانشمندان، بزرگان و مفاخر آن است.
🔹 در این شماره با یکی از بزرگان تاریخ علم در جهان اسلام یعنی ابوریحان بیرونی آشنا خواهیم شد.
🔻ابوریحان محمد بن احمد بیرونی در تاریخ هجدهم دی ماه سال ۳۵۱ خورشیدی در شهر کاث که از شهرهای ولایت خوارزم به شمار می رفت، متولد شد. پدر ابوریحان اخترشناس دربار خوارزمشاه بود و مادر ایشان نیز ماما بود. پدر ابوریحان را به دلیل حسادت و بدگویی از دربار اخراج کردند و پس از آن در یک روستا در اطراف خوارزم ساکن شدند.
از همان زمان شروع به یاد گیری علوم مختلف کرد. او سپس به واسطه ی آشنا شدن با «اميرنصر منصور بن علی بن عراق»، که در آن زمان از دانشمندان بزرگ ایرانی به شمار می رفت، توانست وارد دربار خوارزمشاه شود و به مدرسه سلطانی خوارزم برود.
در ادامه و در حالی که فقط هفده سال داشت، با استفاده از حلقه ای درجه دار که به آن حلقه ی شاهیه گفته می شد، به اندازه گيری بلندی نيم روزی یعنی ارتفاع نصف النهاری خورشيد در زادگاه خود یعنی شهر کاث مشغول شد.
ابوریحان بیرونی حدود 30 سالگی به جایگاهی رسیده بود که بزرگ ترین دانشمندان زمان حاضر بودند با وی همکاری نمایند. به عنوان مثال در همان خورشید گرفتگی، ابوالوفای بوزجانی با وی همکاری داشت.
او سرانجام در سال ۴۲۷ ه.ش درگذشت.
از جمله آثار مهم وی عبارتست از : ۱. آثارالباقیه ۲. قانون مسعودی ۳. تحدید نهایت الاماکن ۴. تحقیق ما للهند ۵. صیدله فی الطب