#دوشنبه_های_بصیرتی
👈 راهكارهای كسب و ارتقای بصیرت 👉
1️⃣ تقویت اعتقادات و باورهای دینی
2️⃣ تشخیص صحیح و دقیق حق و باطل (قسمت سوم)
باید توجه کرد كه حكمت فتنه، آزمودن مردم است و این آزمون، در هر زمان، رنگ و شكل ویژهای به خود میگیرد. اما نقطه مشترك تمام فتنهها، از صدر اسلام تاكنون، آن است كه قبل از ایجاد آن، ابهامها و آشفتگیهای ذهنی پدید میآید. معنای اصلی فتنه نیز همین آشفتگی است. اگر حق و باطل در هم آمیخته شوند و باطل رنگ حق بپوشد و حق آمیزه باطل پیدا کند، فتنه شكل میگیرد.
در اینجاست كه باید حق و باطل را شناخت تا تیرگیها و غبارآلودگیها برطرف شود.
بخشی از عبارت علی علیه السلام در نهج البلاغه، شاهد بر این مطلب است:
وَلَوْ أَنَّ الْحَقَّ خَلَصَ مِنْ لَبْسِ الْبَاطِلِ انْقَطَعَتْ عَنْهُ أَلْسُنُ الْمُعَانِدِینَ وَلَكِنْ یُؤْخَذُ مِنْ هَذَا ضِغْثٌ وَمِنْ هَذَا ضِغْثٌ فَیُمْزَجَانِ؛ اگر حق از باطل جدا و خالص میگشت، زبان دشمنان قطع میگردید؛ اما قسمتی از حق و قسمتی از باطل را میگیرند و بههم میآمیزند. (سید رضی، نهج البلاغه، خطبة 50)
بر این اساس، چنین نیست كه همواره حق در یک طرف باشد و هیچ نقطة باطلی در آن نباشد، و یا باطل در یک طرف باشد و هیچ نقطة حقی در آن نباشد. اگر بتوان باطل را از آمیزة حق بهكلی زدود و حق را نیز از آمیزة باطل پاك كرد، قطعاً افراد درصورت اول، دنبال حق خواهند رفت و درصورت دوم، كسی سراغ باطل نخواهد رفت؛ هرکس دنبال باطلی میرود به علت یک آمیزة حقی است که در آن هست و درواقع، آن باطل، پوششی از حق دارد. هرگاه هم كه فرد از آن حمایت میکند، روی همان نقطة حق آن تکیه میکند و توجهی به جنبة باطل آن ندارد. برای كسب بصیرت در اینگونه مواقع، باید آن نقطة اصلی را تشخیص داد و متوجه آن باطل شد.
همان گونه که اگر کسی بخواهد برای پختن پلو، برنج را تمیز کند باید اگر چیزی همچون شن دید آن را جدا کند. آن شخص در اینجا به علت وجود شن، آن برنج را دور نمیریزد؛ بلكه دنبال جدا كردن شن از برنج میرود. اما اگر در میان انبوهی شن چند دانه گندم باشد، آن چند دانه گندم را باید از میان شنها جدا كرد؛ نهاینكه به علت وجود چند دانه گندم در میان انبوه شنها، ارزش گندم برای آن شن در نظر گرفت.
در بحث ما نیز باید جنس حق از باطل را تشخیص داد و نمیتوان به علت اینكه در میان انبوهی از باطلها، چند دانه حق هم هست، به همان چند دانه دل خوش كرد. از آنطرف هم اگر یک اشتباهی در ناحیة حق واقع شود، نباید به سبب آن اشتباه، انبوه خوبیهای آن را به فراموشی سپرد.
البته باید نهایت کوشش را کرد تا حق را از آمیزههای باطل پیراسته کرد؛ اما اقتضای این عالَم آن است كه حق و باطل در هم آمیخته شود تا امتحان تحقق پیدا كند.
به
#ندای_تهذیب بپیوندید:
🌹کانال ایتا:
https://eitaa.com/joinchat/3433889827C48be11f7a9