🔮 چرا انگلیس رضاخان را بر سرکار آورد؟
✍ در حالی که قرارداد ۱۹۰۱ « دارسی» ایران و انگلیس در دوره قاجار به دلیل مخالفتهای مردمی و عدم تصویب در مجلس شورای ملی می بایست لغو شده تلقی میشد، استعمار پیر؛ انگلیس چاره ای جز تشکیل یک حکومت دست نشانده و مستبد برای تامین منافع خود در ایران نداشت به همین خاطر رضاخان را بر سر کار آورد.
✍ قرارداد ۱۹۳۳ نفت ایران و انگلیس از جمله قراردادهای مهمی است که به قول تقی زاده وزیر دارایی وقت، با صحنه سازی های رضاشاه و در قبال دریافت چند فقره رشوه توسط وی بسته شد.
✍ در نتیجه این قرارداد که تا سال ۱۳۷۲ شمسی اعتبار داشت، ۸۰ درصد فروش نفت متعلق به طرف انگلیسی و ۲۰ درصد هم به ایران می رسید.
✍ در فاصله سالهای ۱۹۳۳ تا ۱۹۴۹ یعنی از انعقاد قرارداد تا ۱۳۲۹ و ملی شدن صنعت نفت، از کل فروش نفت، ایران تنها ۱۱.۹ درصد درآمد خالص، یا ۱۴.۶ درصد از سود خالص، عایدات داشته است. فقط ۱۱.۹ درصد!!!😳
✍ یعنی از ۸۹۵ میلیون پوند درآمد خالص شرکت در ۱۷ سال، تنها ۱۰۵ میلیون پوند، به دولت ایران رسیده است.
✍ نهضت ملی شدن صنعت نفت و خونهایی که در ابتدای دهه ۳۰ شمسی ریخته شد و تحریمهای سنگین انگلیسیها علیه دولت ملی دکتر مصدق همه نتیجه این قرارداد و تلاش ملی برای لغو آن بود. پس از کودتای ۲۸ مرداد علیه مصدق، حکومت پهلوی قرارداد جدیدی بسته و در پی این قرارداد نیز ۵۰ درصد از نفت ایران به طرف خارجی واگذار شد.
✍ نتیجه همین عملکرد است که به واسطه کم شدن درآمد ملی، در حکومت پهلوی، یکی از پایین ترین نرخ های آموزش عالی در جهان مربوط به ایران بود.
✍ در گزارش سازمان ملل تغذیه ایرانیها به عنوان بدترین تغذیه در میان کلیه کشورهای خاورمیانه معرفی شد( ۶۴ درصد شهرنشینان در سال ۱۳۵۱-۱۳۵۲ دچار سوء تغذیه بودند)
📌 ۹۶ درصد روستاها در دهه ۵۰ برق نداشتند.
📌 ۴۳ درصد جمعیت شهرنشین ایران تنها در یک اتاق زندگی می کردند.
📌 ایران یکی از بدترین کشورها در بخش مرگ و میر کودکان و نسبت پزشک به بیمار در خاورمیانه بود و به قول فیتزجرالد ایران در مسیر توسعه از سوریه هم عقب تر بود و ... .
📚آمار ارائه شده از : کتب مقاومت شکننده جان فوران، تاریخ ایران مدرن و ایران بین دو انقلاب از یرواند آبراهامیان اساتید دانشگاههای امریکا
#پهلوی #پهلوی_بدون_روتوش
📍 بهدستهابابیلدرایتابپیوندید.👇
📲
Https://Eitaa.com/Abaabil
📲
Https://Eitaa.com/Abaabil