🔸توحیدی که در مدرسه و دانشگاه به ما یاد دادهاند غلط بوده است؛ به ما این طور گفتهاند که خدا را مثلا از برهان نظم اثبات کنید.
🔻چگونه توحیدی که ارمغان و نتیجه برهان نظم است میتواند برای ما رهاوردی مانند ترک رذایل اخلاقی به ارمغان بیاورد و انسان را به نورانیت قلب نائل کند؟!
▫️این نگاه از مبنا غلط بوده است و همین نگاه دستمایهای برای امثال روشنفکران امروزی شده که میگویند هیچ رابطهای بین اخلاقیات و اعتقادات نیست و یا به تعبیر دیگر هیچ رابطهای بین توحید و اخلاق نیست.
▫️مرحوم علامه طباطبایی(ره) میفرماید: اگر ما با این نگاه خدا را بشناسیم، اولا بدانیم که اسلامی که زاییده این تفکر است؛ در فرهنگ قرآن "اسلام اصغر" است و اگر شخص در همین اسلام خود بسیار تلاش کند و اهتمام داشته باشد، در نهایت در فرهنگ قرآن به "ایمان اصغر" میرسد.
▫️در حالی که این تفکر با فرمایش و زاویه نگاه رسول اکرم(ص) که فرمودند: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ» سازش ندارد. طبق این بیان، انگیزه و هدف از بعثت پیامبر(ص) رسانیدن بندگان به عالیترین مراتب اخلاق میباشد.
▫️به عبارت دیگر، ایشان مبعوث شدهاند که اخلاق را در حد نهایت ارایه نموده، بندگان خدا را به آن رهنمون شوند و به آن غایت اخلاق برسانند.
▫️پس در این تفکر ما باید در پی یک رابطه تنگانگ بین توحید و اخلاق باشیم. آیات قرآن این درهمتنیدگی توحید و اخلاق را به روشنی بیان میکند.
▫️مثلا خداوند در آیه ۳۲ سوره حج میفرماید: «وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ».
شعائر الهی چیست؟ نماز جماعت، نماز جمعه، حج و... از شعائر الهی است.
خداوند میفرماید کسی که شعائر الهی را تعظیم میکند نشانه ایمان کامل او است.
▫️میبینیم رابطه تنگانگی بین اعتقادات، تقوا و اخلاقیات وجود دارد؛ یعنی اخلاقی که باطنش توحید است و توحیدی که ظاهرش اخلاق است. به عبارت دیگر، گویی جلوه اعتقاد در قلب، میشود نماز جمعه و یا حج در عمل.
▫️همچنین در سوره نساء آیه ۳۶ میفرماید: «وَاعْبُدُوا اللهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا»
یعنی انسان مشرک نباشد (مطلبی اعتقادی) و به والدین خود احسان کند (مطلبی اخلاقی)
در ادامه میفرماید: «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَنْ كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا».
خداوند انسان متکبر و خیالپرداز را دوست ندارد.
یعنی اینکه خداوند انسان متکبر را دوست ندارد دلیلی است بر اینکه قرآن بفرماید باید به والدینش احسان کند؛ زیرا انسان متکبر به والدین خود احسان نمیکند...
همین دلیل میشود که انسان عابد باشد.
رابطه تنگاتنگ بین اعتقادات، تقوا و اخلاق.
🔺اخلاقی که باطنش توحید است و توحیدی که ظاهرش اخلاق است.
☑️ کانال جلوه نور علوی
@jelvehnooralavi