✍علی سلیمانی
✔️ نخستین جشن دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی با حضور ۱۴۰۰ نفر برگزار شد.
✔️ اینکه دانشگاه آزاد بیش از ۵۰ هزار دانشجوی غیر ایرانی (۸۰ درصد عراقی) جذب کرده در نگاه اول اتفاق خوبی است.
✔️ اما واقعیت این است که در خوشبینانه ترین حالت ۸۰ تا ۹۰ درصد این دانشجویان در حد رفع احتیاجات روزانه شان هم فارسی را متوجه نمی شوند.
✔️ مدرک یک دوره فرمالیته زبان فارسی از واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد می گیرند و با اکثرشان که صحبت کنید معتقدند هیچ چیزی از دوره به دردشان نخورده است. (در هر صورت هزینه دوره را می دهند و این مرحله را رد می کنند.)
✔️ لذا با عدم برخورداری حداقلی از فهم فارسی؛ در کلاسهای درسی شان به زبان فارسی (اکثرا در مقطع کارشناسی ارشد) شرکت می کنند.
✔️ بدلیل ضعف های فنی ساختاری و رابط کاربری سامانه های ضعیف دانشگاه آزاد که دانشجویان ایرانی هم از کار با آن درمانده اند؛ از انجام ساده ترین کارها با آن عاجز هستند. و بندگان خدا مجبورند هزینه کنند تا مثلا یک نفر برود برایشان انتخاب واحد کند تا کارشان راه بیفتد.
✔️ بعد از کرونا که کلاسهایشان حضوری شده بود تعدادیشان را دیدم که دانشجوی ارشد حسابداری واحد علوم تحقیقات بودند و گیج و منگ دنبال دانشکده حسابداری می گشتند اما بندگان خدا دایورت شده بودند به اداره حسابداری دانشگاه و مستاصل مانده بودند! و در نهایت که کمکشان کردم به دانشکده شان بروند متوجه شدم یک سوال ساده داشته اند و در نبود یک مسیر ارتباطی آنلاین مبتنی بر CRM هیچ چاره ای برایشان باقی نمانده بود جز اینکه هزینه کنند و به ایران بیایند.
✔️ کارکنان بی انگیزه دانشگاه برخورد چندان دوستانه ای با آنها ندارند. البته تا حدی هم حق دارند چون بسیاری مواقع از انجام کارهای دانشجویان ایرانی هم در می مانند چه برسد به اینکه بدون توجیه و آموزش و نبود کارگزار
جواب سونامی سوالات دانشجویانی که زبانشان را نمی فهمند بدهند. (ضمن اینکه خواهی نخواهی مشکلات عرب و عجم و کلیشه های تاریخی بدبینی وجود دارد.)
✔️ اساتید هم در برقراری ارتباط با اینها مانده اند و البته برخی هم مغرضانه با آنها برخورد می کنند!
✔️ از اکثریت دانشجویان عراقی هم میپرسی انگیزه تان چیست فقط به قصد گرفتن مدرک آمده اند. اما دولت عراق و وزارت علوم آن قطعا آنقدر از مرحله پرت نیست که متوجه آن نشود و احتمالا مدارک اینها در نهایت در حد یک ورق پاره کاربرد خواهد داشت. کما اینکه در پرتال وزارت علوم این کشور مدارک دانشگاه های معتبر قابل دسترسی است و دانشگاه آزاد جز آن اعلام نشده است.
✅ این در حالی است که میتوان با ایده های خلاقانه حداقل از سرفصلهای درسی ویدئوهایی را بصورت زیرنویس یا ترجمه یا حتی اساتید مسلط به زبان عربی در اختیار این بندگان خدا قرار داد یا اینکه حداقل رفرنسهای درسی مرتبط با سرفصلها را به زبانهای عربی و انگلیسی در ابتدای دوره در اختیارشان قرار داد تا بروند مطالعه کنند. (از طریق کتابچه و یا پرتال جامعی که منابع و رفرنسها به تفکیک رشته ها و دروس، قابل دانلود باشد.)
✅ اگر دلسوزی و تدبیری باشد بسیاری از این دانشجویان مثلا در رشته های هنری می توانند به سفیر برند فرهنگ و هنر ایران تبدیل شوند. یا در مهندسی و صنعت پای بسیاری از صنایع و خدمات شرکت ها و اساتید و متخصصان ایرانی بواسطه ارتباطات این دانشجویان به عراق باز شود.
✅ دانشگاه آزاد بایستی در واحدهای شهرهای خوزستان؛ کردستان؛ ایلام؛ مشهد؛ قم و یکی از واحدهای خود در تهران این دانشجویان را جذب و کلاسها را با اساتید مسلط به زبان عربی؛ کردی و انگلیسی با تضمین کیفیت و رعایت الزامات استانداردهای آموزشی برگزار کند.
❌ با مواردی که ذکر شد اگر یک تدبیر عاجل برای این موضوع نشود بسیاری از این افراد تحصیل در دانشگاه های ترکیه؛ لبنان؛ اردن و حتی سوریه را ترجیح خواهند داد. و این فرصت استثنائی از دست می رود.