⚫️ احکام عزاداری در ماه محرم (3)
1⃣ پوشیدن لباس مشکی به خودی خود کراهت دارد؛ ولی پوشیدن آن در عزای امام حسین و سایر امامان معصوم علیهمالسلام برای تعظیم شعائر الهی اشکال ندارد.
برخی از علما در اینباره رسالهای مستقل تحت عنوان «تبیین الرشاد فی لبس السواد علی الأئمة الامجاد» نگاشتهاند. فرزند امام سجاد علیهالسلام میگوید: وقتی جدم حسین علیهالسلام کشته شد، زنان بنیهاشم لباس سیاه و پشمینه در ماتم حسین علیهالسلام پوشیدند و این لباس همچنان بر تنشان بود و از گرما و سرما، شکایت نمیکردند و علیبن الحسین علیهماالسلام برای آنان طعام درست میکرد
مرحوم صاحب حدائق (م 1186ق) میگوید: «لا یبعد استثنا لبس السواد فی ماتم الحسین علیهالسلام من هذه الاخبار لما استفاضت به الاخبار من الأمر بإظهار شعائر الأحزان؛ بعید نیست استثنای لباس سیاه در ماتم امام حسین علیهالسلام به سبب روایات بسیاری باشد که درباره دستور به اظهار نشانههای حزن وارد شده است.»
2⃣ اقامه عزای سیدالشهدا علیهالسلام نباید موجب ترک واجب یا انجام محرمات شود؛ زیرا همه فقها و اصولیین بر این باورند که در تزاحم واجب و مستحب، واجب مقدم است و در تزاحم حرام و مستحب، ترک حرام مقدم است؛ بنابراین، استفاده از حرام برای عبادت و تقرب به خدا جایز نیست. همه فقها اعتقاد دارند: «لا یمکن التقرب بما هو مبعد؛ با آنچه انسان را از خدا دور میکند نمیتوان به او نزدیک شد.»
3⃣ درباره قمهزنی، چنانچه خطر جانی داشته باشد یا موجب وهن شیعه شود، این عمل جایز نیست؛ بنابراین، باید در این مسئله مانند سایر مسایل اختلافی به رسالههای عملیه مراجعه شود. امام خمینیقدسسره در این زمینه (م 1409) میفرمایند: قمهزنی در عرف از مظاهر حزن و اندوه محسوب نمیشود و سابقهای در عصر ائمه علیهمالسلام و زمانهای بعداز آن ندارد و تأییدی هم به شکل خاص یا عام از معصوم علیهالسلام درباره آن نرسیده است؛ علاوه بر آن در زمان حاضر موجب وهن و بدنام شدن مذهب میشود؛ بنابراین در هیچ حالتی جایز نیست.
4⃣ فینفسه اشکال شرعی بر حضور زنان در دستههای عزاداری مترتب نیست؛ به شرط آنکه حجاب، حفظ و اختلاط نداشتن با نامحرمان رعایت شود؛ ولی بهتر است بانوان محترم، مجالس و مراسم ویژه خویش تشکیل دهند
🔰
@ofogh_howzah