📌چرا تهران باید از میانجی گری جدید عربستان در غزه نگران باشد؟
پیش از این همه کارشناسان و ناظران امیدوار بودند قطر بتواند از نفوذش بر حماس برای آتش بس میان طرفهای درگیر استفاده کند، اما پس از چندین ماه تلاش، مذاکرات متوقف شد و تلاشهای قطر برای میانجیگری پس از ابراز ناامیدی سران این کشور عملا به جایی نرسید.
برخی رسانهها به نقل از منابع مختلف مدعی شده اند که قطر به درخواست آمریکا خواستار اخراج مقامات سیاسی حماس از دوحه شده است. قطر به طور رسمی این گزارشها را تایید نکرده است.
برخی کارشناسان معتقدند قطر اگر دستوری از سوی آمریکا دریافت کرده باشد، دست رد به آن نخواهد زد. این کشور قبلا بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ و همزمان با دوران ریاست جمهوری ترامپ تحت محاصره بلوک عربی به رهبری عربستان بوده و قطعا نمیخواهد در دوره جدید ترامپ بار دیگر در معرض چنین وضعیتی قرار بگیرد.
رهبران حماس از سال ۲۰۱۲ دفتر سیاسی خود را در دوحه مستقر کردند و قطر میلیونها دلار به نوار غزه کمک کرده است. این رابطه منحصر به فرد باعث شده بود که قطر به عنوان پل ارتباطی بین اسرائیل و حماس عمل کند.
اولیور مک ترنان، مدیر سازمان حل مناقشه «فورورد تینکینگ» که به مدت ۲۰ سال روی مذاکرات با گروگانگیرها کار کرده است، به نشریه آی نیوز بریتانیا گفته که تصمیم قطر برای توقف میانجی گری، تعجبآور نبود.
او میگوید: «قطریها خیلی واضح اعلام کردهاند که تا زمانی که تمایلی برای یافتن راهحلی وجود نداشته باشد، آماده ادامه راه نیستند... آنها احساس کردند که زمان آن فرا رسیده است که خط مشی را ترسیم کنند».
مک ترنان میگوید تا زمانی که نتانیاهو مکرراً بگوید که اسرائیل تا نابودی حماس میجنگد، قطریها با یک کار غیرممکن برای مذاکره آزادی گروگانهای اسیر حماس روبرو هستند.
#سيدحسن_نصرالله
@fasele_rejat