#پست_ویژه
👈ابهام در میزان طلب ایران از بریتانیا در قراردادهای تانک چیفتن
مقاله آقای مجید تفرشی درباره تاریخچه فروش تانک چیفتن به ایران بر اساس اسناد بریتانیا (وبسایت مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، ۳۰ آبان ۱۳۹۶) خواندنی است.
http://css.ir/fa/content/112732/
این گزارش ارزشمند بر اساس اسناد علنیشده بریتانیا روشن میکند که طبق توافق شاه و بریتانیا در دسامبر ۱۹۷۴/ دی ۱۳۵۳ مقرر شد از سال ۱۹۷۶/ ۱۳۵۵ بریتانیا در مرحله اول ۲۰۰ تانک چیفتن معمولی، در مرحله دوم ۱۲۵ تانک چیفتن نوع یک و در مرحله سوم ۱۲۲۵ تانک چیفتن نوع دو (با تغییرات کلی در ساخت و تجهیزات اضافی) به ایران تحویل دهد. هر دستگاه تانک چیفتن نوع یک ۵۱۹ هزار پوند و نوع دو ۵۶۵ هزار پوند قیمتگذاری شده بود.
ایران قبلاً در سال ۱۹۷۳ هشتصد دستگاه تانک چیفتن و ۲۵۰ تانک اسکورپیون از بریتانیا خریداری کرده بود.
گزارش ۲۳ آوریل ۲۰۱۰ روزنامه انگلیسی ایندپندنت مدعی است که بریتانیا بابت قرارداد سال ۱۹۷۶ [بطور عمده شامل ۱۲۲۵ دستگاه تانک چیفتن نوع دو به قیمت هر دستگاه ۵۶۵ هزار پوند] ۶۵۰ میلیون پوند دریافت کرده و تا زمان انقلاب (۱۹۷۹) فقط ۱۸۵ تانک چیفتن [علیالقاعده بابت مرحله اول قرارداد و از نوع معمولی یعنی ارزانترین نوع تانک چیفتن] به ایران تحویل داده است.
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/the-mod-the-arms-deal-and-a-30-year-old-bill-for-pound400m-1952972.html
طبق گزارش آقای تفرشی «کل مبلغ خرید زرهی ایران از بریتانیا در پایان سال ۱۹۷۶ به یک میلیارد پوند میرسید.»
پرداخت مبلغ ۶۵۰ میلیون پوند از سوی ایران بابت قرارداد فوق، و تحویل فقط ۱۸۵ دستگاه تانک چیفتن تا زمان انقلاب، در شماره اخیر خبرنامه پژوهشی مجلس عوام بریتانیا (۱۷ نوامبر ۲۰۱۷) نیز، بنقل از همان گزارش روزنامه ایندپندنت، ذکر شده است.
https://researchbriefings.parliament.uk/ResearchBriefing/Summary/CBP-8147
http://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-8147/CBP-8147.pdf
آقای تفرشی مبلغ دقیق مطالبات ایران از بریتانیا را بابت قراردادهای تانک چیفتن ذکر نکرده ولی نوشتهاند:
«با پیروزی انقلاب اسلامی بریتانیا مسئله مالی را بهانه کرده و با وجود پرداخت چند صد میلیون پوند از سوی ایران به بریتانیا از فروش این تانکها به ایران خودداری کرد و نمونههای آماده شده براساس طراحی مورد علاقه و متناسب با ایران را به دیگر کشورها فروخت.»
در اینجا آقای تفرشی از پرداخت «چند صد میلیون پوند» از سوی ایران به بریتانیا بابت قراردادهای تانک چیفتن گفتهاند.
آقای بعیدینژاد، سفیر ایران در بریتانیا، در یادداشتی که ۳۰ آبان ۱۳۹۶/ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۷ بنقل از ایشان در برخی کانالهای تلگرامی منتشر شد، طلب ایران از بریتانیا در زمان انقلاب بابت قرارداد تانک چیفتن را ابتدا حدود ۱۲۰ و سپس حدود ۱۰۰ میلیون پوند و فقط بابت دو قرارداد اعلام کردهاند که ربطی به قراردادهای دیگر ندارد. بنقل از ایشان اینگونه نوشته شده:
«اصل پول طلب ایران در سال پس از انقلاب حدود صد و بیست میلیون پوند بوده است نه چهارصد و پنجاه میلیون پوند. چهار صد و پنجاه میلیون پوند محاسبه نهایی امروز مبلغ بدهی شامل بدهی اولیه باضافه تمامی سود بانکی آن در این سالها باضافه هزینههای دادرسی است. چند سال مذاکرات همین محاسبات طول کشیده است. در این شکی نیست که ما اینجا در مورد شکایت ایران در خصوص دو قرارداد مشخص صحبت میکنیم که در سال ۱۹۶۴ و ۱۹۷۶ بسته شدهاند و بخشی که توسط انگلیس انجام نشده است و طلب ما محسوب میشود حدود صد میلیون پوند بوده است. بخشی از همان قراردادها اجرا شدهاند. رقمهای دیگر یا غلط است یا به صورت نادرستی با قراردادهای دیگر جمع شده است.»
ظاهراً آقای بعیدینژاد فقط از طلب ایران در دو قرارداد متعلق به سالهای ۱۹۶۴ و ۱۹۷۶ سخن میگویند نه کل مطالبات ایران در زمان انقلاب بابت قراردادهای خرید تانک چیفتن از بریتانیا.
سپاسگزار میشوم اگر جناب آقای بعیدینژاد این ابهام را بطور مستند برطرف کنند و روشن کنند که در زمان انقلاب طلب ایران بابت قراردادهای تانک چیفتن دقیقاً چه مقدار بوده است؟
از محقق ارجمند جناب آقای تفرشی نیز سپاسگزار میشوم اگر، با توجه به اشرافی که بر اسناد علنیشده بریتانیا دارند، گزارش مشروحی از قراردادهای تسلیحاتی ایران و بریتانیا در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ و میزان مطالبات ایران از بریتانیا در زمان انقلاب عرضه کنند.
#ایران_پلاس_رصدگر
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/3123773440C0d4920dd4b