#جهاد با نفس ۱
بسم الله الرحمن الرحیم
کتاب جهاد با نفس وسائل الشیعه مال مرحوم شیخ حر عاملی که ایشون در جوانی از دنیا میرند و وقتی از دنیا میرند متوسل میشن به حضرت ولی عصر، میگن آقا جان من کاری نکردم جوان مرگ شدم اگر میشه به من یه مهلتی بدهید برگردم و کار عظیمی انجام بدم و ایشون اجازه میدند برگرده و کتاب وسائل الشیعه رو مینویسه که همه مجتهدین از قرن ۱۱ و ۱۲ به بعد سر سفره شیخ حر عاملی نشستند که همه روایات فقهی رو ایشون جمع آوری کردند و دسته بندی فوق العاده که همه علما رو بی نیاز کرده از مراجعه به کتب حدیثی تقریبا.یه فقیه بخواهد نظر بدهد کتاب وسائل رو نگاه میکنه براش کفایت میکنه.
مبنای کتاب ایشون بیشتر گرایش فقهی داره،البته اینطور نیست که فقط روایات فقهی باشه روایات اخلاقی هم توش هست.
این کتاب دسته بندی خوبی دارد و روایت تنبه آمیزی دارد.
مرحوم آیت الله بهجت فرموده بودند هر روز یه حدیث از کتاب وسائل بخوانید بعد از یک سال اثر میکنه مثل کسی که مداوا شده احساس میکنید حالتون عوض شده.ان شاءالله برای ما هم تلنگری باشد.
باب اولی که گفته شده وجوب جهاد با نفسه. جهاد با نفس واجبه بلکه اوجبه و یکی از واجبات ماست بلکه از همه واجبات ما وجوبش شدیدتر و اکیدتره. بحث مهمیه چون ما به عنوان واجب بهش نگاه نمی کنیم به عنوان یک فضیلت اخلاقی نگاه میکنیم.
✅امام صادق علیه السلام نقل میکنند از
نبی اکرم صلی الله علیه و آله و سلم که لشکر برگشت و بهشون فرمودند مرحبا کسایی که جهاد اصغرشون رو به جا آوردند.جهاد اکبر هنوز براشون مونده که پرسیدند جهاد اکبر چیه فرمودند جهاد با نفس.
✅امام صادق فرمودند:نفست رو حمال نفست کن که اگر نفست حمال نفست نباشه دیگری حمال نفس تو نمیشه.
این هم نشون میده که نفس دارای وجوه و ابعادیه که برخی از این وجوه و ابعاد باید نوکری کنه برای وجوه و ابعاد دیگه.جنبه هایی که تمایل به عالم ماده داره باید در اختیار جنبه هایی قرار بگیره که تمایل به عالم بالا داره.
اینجور نیست ما چند تا نفس داشته باشیم.ما نفس اماره داریم نفس لوامه داریم نفس مطمئنه داریم اینها یک نفسه اینها جلوه های مختلف یه نفسه و درجاتشه.
نفس وقتی آزاد باشه و به کار گرفته نشه اولین اثر و ظهوری که از این نفس دیده میشه اماریت شه ،امر میکنه هر کاری که دلش میخواد کمکم که به کار گرفته میشه لوامه میشه و درجات بالاترش .هوای نفس هم همینه هوا به معنی تمایل به پایین هست.هوای نفس یعنی اینکه این نفس به جای اینکه نگاهش به عالم بالا باشه به عالم پایینه.این هوای نفس رو باید ذبح کرد برای تمایلات عالی نفس.تا زیر گرد و غبار نشسته تزکیه میشه.
✅انگار ما توی اتاق عمل هستیم و جراحیم و بالا سر نفسمون ایستادیم میخواهیم جراحی کنیم.
حضرت میفرمایند تو هم دکتر خودتی هم طبیب خودتی هم انگار دوره های دردشناسی رو گذروندی آیه صحت هم برات تعریف شده یعنی میدونی که باید چه کار کنی که خوب بشه دارو را هم بهت گفتند.تویی و این نفس ببینم چه جوری جراحیش میکنی.همه چی در اختیار خودته کسی هم نیست فقط خودتی فرصتت هم اندکه.
✅فرمایش امام صادق به فرد دیگریست:
قلبت را به عنوان دوست با محبت، اهل کار خیر تصورت از قلب این باشه یک رفیق همپای صادق همه رقم حرف گوش کن داری و یک فرزندی که هرجا بری همراهته.
نگاهت به علمت این باشه که یک پدری هست که باید دنبالش راه بیفتی.
نگاهت به نفست این باشه که دشمنی هست که باید باهاش درگیر بشی.
و نگاهت به مالت این باشه که عاریه ای است که باید برش گردانی .
اینها انگار مبانی چهار گانه زندگی ماست که هیچ کدوم هم سر جای خودش نیست.
✅ رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم:
آدم قوی آدمی هست که نفسش غلبه کنه
✅امام صادق علیه السلام:کسی که یک واعظی از درون خودش نداشته باشه(از درون کسی او را موعظه نکنه)و از نفسش زاجر نداشته باشه یعنی نگهش داره و یک قرین مرشدی هم نداشته باشه که راه رو به اون نشون بده ، دشمن خودش را بر گردن خودش سوار کرده.
✅امام صادق علیه السلام نقل میکنند که اجدادم به حضرت علی علیه السلام فرمودند:بهترین جهاد این هست که آدم وقتی صبح از خواب بیدار میشه نیت او این باشد که به کسی ظلم نکنه.
(این خودش مرحله ای از مراقبه است) اینکه صبح به صبح به این موضوع توجه داشته باشیم.گاهی نیت از عمل سخت تره.مثلا اینکه نیت کنه من تا آخر عمرم یک نگاه حرام نمیخوام بکنم خود شیطون این نیته رو هم نمیزاره بکنی میگه تا یکی دو ماه سعیت را بکن.نیت که مشکلی نداره همون نیت رو هم نمیزاره شیطون.
این است که میفرمایند افضل جهاده. به عنوان یه برنامه نظری ،برنامه عملی هم نه حتی به عنوان یک چیزی که قبولش داشته باشی همینقدر هم نمیزاره شیطون.
✅ امام صادق علیه السلام فرمودند:کسی که مالک نفسش باشد وقتیکه رغبت داره و وقتیکه پا پس می کشه و وقتیکه اشتها داره و وقتی که غضب میکنه و وقتیکه راضی میشه این پنج جا مالک نفسش باش