🔴سرقت قرن در عراق
🔻عراق را باید یکی از فاسدترین کشورهای منطقه و شاید هم جهان به شمار آورد، کشوری که به دلیل ساختارهای قومی، قبیلهای، باندبازی سیاسی و گسستهای دینی و تشکیلاتی، وابستگی احزاب و جریانها به طرفهای خارجی و در نهایت هم یک سابقه بسیار ویران و خراب ناشی از حکومتهای فاسد همچنان فساد در آن ریشه دوانده و علیرغم صادرات بیش از 4 میلیون بشکه نفت، همچنان در دنیای از مشکلات دست و پا میزند.
🔻فساد اما در دوران دولت موقت مصطفی الکاظمی به اوج خود رسید و در این دوران که نفت به قیمت بالایی رسید و درآمد عراق هم بیشتر شد، دزدی و غارت منابع ثروت عراق بیشتر هم شد. انتشار گزارشهایی از دزدیها و اختلاسهای عجیب و غریب نشان میدهد که مافیای حاکم بر عراق که مجموعهای از افراد وابسته به مقتدا صدر و عناصر نزدیک به الکاظمی بودند فساد را در عراق ریشهدار کرده و آن را به سنت درآوردند.
🔻انتشار گزارش کشف یک اختلاس دو و نیم میلیارد دلاری آن هم در حوزه مالیات، چشمها را به حجم فساد سازمانیافته و مخفی در عراق بیش از پیش باز کرده است. نخستوزیر عراق در سخنانی از بازیابی بخشی از مبلغ ۲.۵ میلیارد دلار اختلاس شده از سازمان مالیاتی این کشور خبر داد. محمد شیاع السودانی در کنفرانسی مطبوعاتی به آخرین جزئیات پرونده اختلاس ۲.۵ میلیارد دلاری شبکهای از مشاغل و مقامات از سازمان مالیاتی این کشور پرداخت که به پرونده «سرقت قرن« معروف شده است.
🔻وی در این باره اظهار کرد: حدود ۱۸۲ میلیارد دینار عراقی یا ۱۲۵ میلیون دلار از مبلغ اختلاس شده از طریق مصادره اموال و داراییهای یک تاجر همدست در این پرونده فساد بازیابی شده و تا دو هفته دیگر به حساب خزانه عراق باز خواهد گشت. کل مبلغ اختلاس شده در پرونده «سرقت قرن» حدود سه تریلیون و ۷۵۴ میلیارد و ۶۴۲ میلیون و ۶۶۴ هزار دینار عراقی است. تحقیقات ادامه دار در این پرونده هیچ فرد و یا شخصی را مستثنا نخواهد کرد و دولت درحال تلاش برای بازیابی کل مبلغ اختلاس شده است.
🔻علیرغم لایههای حفاظتی، اخیرا حسابرسان در عراق طرح عظیمی را کشف کردند که در آن شبکهای از مشاغل و مقامات حدود ۲.۵ میلیارد دلار از سازمان مالیاتی این کشور اختلاس کردهاند. گزارش حسابرسان که به دست خبرگزاری آسوشیتدپرس رسیده و اولین بار روزنامه گاردین آن را گزارش داد، نشان میدهد که سرقت توسط شبکه گستردهای از مقامات، کارمندان دولتی و تاجران سازماندهی شده است. در سیستم پارتیبازی عمیقاً ریشهدار در عراق، چنین افرادی اغلب با جناحهای سیاسی قدرتمند ارتباط دارند.
🔻این توطئه ماه گذشته و زمانی آشکار شد که حسابرسی داخلی وزارت دارایی عراق اعلام کرد که کمیسیون عمومی امور مالیاتی - سرویس درآمد داخلی عراق - حدود ۳.۷ تریلیون دینار عراق یا حدود ۲.۵ میلیارد دلار را با اقدامات کلاهبرداری به ۵ شرکت پرداخت کرده است. این پرداختها از طریق ۲۴۷ چک پرداخت شده بین ۹ سپتامبر ۲۰۲۱ تا ۱۱ اوت سال جاری میلادی از شعبه بانک دولتی الرافدین واقع در داخل کمیسیون مالیات عراق انجام شده است.
🔻وسعت این اختلاس حتی برای یک کشور نفتخیز که فساد در آن برای دههها بیداد کرده، قابل توجه است. سازمان شفافیت بینالملل که یک ناظر جهانی است، عراق را در رتبه ۱۵۷ از ۱۸۰ کشور در فهرست سال ۲۰۲۱ خود برای حکومت پاک قرار داد. برخی بر این باور هستند که دست افراد بسیار نزدیک به مقتدا صدر هم در این اختلاس سازمان یافته پیدا است و او از ترس فاش شدن اسامی این افراد ناچار شد خفهخون بگیرد.
🔻انتشار اسامی نزدیک به مقتدا صدر از این جهت اهمیت داشت که او در طول سالهای گذشته همواره با صدای بلند از مبارزه با فساد صحبت میکرد و دولت را فاسد مینامید اما حالا دست نزدیکان و افراد وابسته به او در بزرگترین اختلاس و دزدی قرن آشکار شده است. باید تبعات این افشاگری توسط نخستوزیر عراق تا چه اندازه جامعه عراق را به خود درگیر خواهد کرد.
@syriankhabar