اسلام دین خرافات یا علم و عقل؟
✅ نظر کارن آرمسترانگ - مورخ مشهور انگلیسی و فارغ التحصیل دانشگاه آکسفورد، راجع به جایگاه علم و تعقل در اسلام و قرآن:
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✍ ایشان در کتاب خود مینویسد:
از همان روزهای اول، قرآن مردم را به تفکر و بررسی آثار خداوند در جهان تشویق می نمود. این موضوع، بخصوص در بیان آثار خلقت خداوند در طبیعت آشکار میگردد. در دین مسیح، نوعى تفكر بدبینانه نسبت به جهان خلقت وجود دارد که معتقد است جهان کثرت، به علت گناه اولیه ی آدم، از جهان وحدت جدا شد. ولی اسلام، همانند دین یهود، در مورد هبوط آدم و گناه اولیه به معنای تفکر مسیحی آن، باوری متفاوت دارد. مرگ و درد و غم، در حقیقت عذاب هایی برای گناه اولیه ی آدم نیستند. بلکه قسمتی از یک برنامه ریزی الهی و مقدس می باشند که آفرینش بر آن اساس نظم یافته است.
✍ دنیای ماده (جهان کثرت)، از چیزی سقوط نکرده، بلکه از ذات خالق آفریده شده است و این دنیا و خلقت آن، تجربه ای است که با زبان عقل و هوش بشر قابل توجیه و تفسیر نیست. نگاه کردن به ماورای جهان کثرت و پیدا نمودن مبدأ اصلی آن، همیشه دغدغه ی ذهن هنر و دین در طول تاریخ بشر بوده و هست. قرآن مسلمانان را دعوت می کند که به جهان اطراف خود نگاه کرده و درباره ی آثار خلقت خداوند تفکر نمایند.
[ همانا در آفرینش آسمانها و زمین، و آمد و شد شب و روز و کشتی ها که در دریا به سود مردم روان می شوند، و آبی که خدا از آسمان فرو فرستاد و با آن زمین را پس از مردگی اش زنده کرد و از هر جنبنده ای در آن پراکند، و گرداندن بادها و ابر رام شده در میان آسمان و زمین، نشانه هابی است برای مردمی که خرد را به کار برند. سوره ی بقره، آیه 164
✍ سنت اسلامی، به اهمیت به کار گرفتن نیروی فکر و ذهن توصیه می کند. فیلسوف و صوفی معروف اسلامی، محی الدین بن عربی ذهن و اندیشه ی انسان را موهبتی از طرف خداوند دانسته و آن را به نوعی ظهور خداوند در درون ما تشبیه مینماید. این نیروی خارق العاده، مردان و زنان را در مقابل حوادث و رنج های زندگی، که طبیعت ناخواسته به او تحمیل نموده است، محافظت میکند.
البته قرآن از مسلمانان نمی خواهد استدلال طلبی خود را ترک نمایند. آثار خداوند برای کسانی است که تعقل می کند، برای کسانی است که درک میکنند. مسلمانان وظیفه دارند که به جست وجوی آثار خداوند در طبیعت پرداخته و آنها را به دقت، مورد بررسی و آزمایش قرار دهند. این توصیه ها باعث گردید تا مسلمانان، به منظور اشاعه ی فرهنگ، به تحقیق و پژوهش بپردازند و طی چندین قرن، به درجات بالای علوم طبیعی و ریاضیات دست یابند.
✍ در سنت اسلامی، هیچگاه تضادی بین علوم عقلی و دین موجود نبوده است؛ در حالی که اکتشافات لیل و داروین در قرن نوزدهم، كل زیربنای فکری دنیای مسیحیت را به زیر سؤال برد و آن را به لرزه درآورد. حتی بعضی از فرق متعصب مذهب شیعه، از علوم طبیعی و ریاضیات، به عنوان وسیله ای برای رسیدن به تفکرات روشن تر و عمیق تر دینی بهره جستند.
📒 منبع: کتاب محمد (ص) _ نوشته ی کارن آرمسترانگ ، صفحات ۸۰ ، ۸۱ _ اسکن
https://uupload.ir/files/f7hi_img_20201225_142749_443.jpg
🖋تحقیق = کارگروه پژوهشی دروغ ها و خرافات ملحدین
#اسلام #علم
#کانال_پرتوی_حق @partoye_hagh