﷽؛
#احکامویژهنذر
✅ مفهوم نذر در شرع
📝 یکی از واژه ها در آموزه های دینی ، نذر است لطفاً بگویید نذر چیست ؟
📖 «نذر» آن است كه كار خيرى را براى خدا بر عهده خود قراردهد ، يا ترك كارى كه نكردن آن بهتر است .
✅ اقسام نذر
📝 نذر بر چند قسم است ؟
📖 نذر دو قسم است : نذرى كه به صورت «مشروط» انجام مى شود ، مثلاً مى گويد : چنانچه مريض من خوب شود انجام فلان كار براى خدا بر عهده من است (اين را «نذر شكر» گويند) يا اگر مرتكب فلان كار بد شوم فلان كار خير را براى خدا انجام خواهم داد (و آن را «نذر زجر» گويند) ، دوم نذر مطلق است و آن اينكه بدون هيچ قيد و شرطى بگويد : « من براى خدا نذر مى كنم كه نماز شب بخوانم » و همه اينها صحيح است .
✅ صيغه ، شرط صحت نذر
📝 آیا برای انعقاد نذر صیغه لازم است ؟
📖 نذر در صورتى صحيح است كه براى آن صيغه خوانده شود ، خواه به عربى باشد يا زبانهاى ديگر ، بنابراين اگر بگويد چنانچه فلان حاجت من روا شود براى خدا بر من است كه فلان مقدار مال را به فقير بدهم ، نذر او صحيح است ، بلكه اگر بگويد نذر مى كنم براى خدا اگر فلان حاجت من روا شود فلان كار خير را انجام دهم ، كافى است .
✅ محاسبه تورم در ادای نذر
📝 نزدیک به20سال پیش نذر کردم هر سال هزار تومان بدهم آیا همچنان هزار تومان بدهم یا امروزه طبق ارزش پولی هرسال باید بیشتر بشود ؟
📖 باید تورم را محاسبه نماید .
✅ نذر برای اهل بیت
📝 آیا نذر حضرت زهرا و حضرت ابوالفضل العباس و حضرت سیّدالشهدا و دیگر ائمّه اهل بیت جایز است ؟
📖 نذر براى خدا جهت این بزرگواران جایز و مشروع است .
✅ بطلان نذر های سنگین به دلیل عدم رجحان شرعی
📝 بعضى از روى نگرانى يا احساسات در موارد كوچك نذرهاى سنگينى مى كنند و بعد از حلّ مشكل در اداى نذر دچار مشكل مى شوند . آيا در اين صورت نيز بايد نذر ادا شود ؟
📖 اگر نذر آن قدر سنگين باشد كه رجحان شرعى نداشته باشد چنين نذرى باطل است. مثلاً نذر كرده تمام عمرش را روزه بگيرد يا نذر كرده 10 ميليون صلوات بفرستند ، در چنين مواردى نذر منعقد نمى شود .
✅ نذر زن با اجازه شوهر
📝 آیا زن برای نذر کردن باید ابتدا از همسرش اجازه بگیرد ؟
📖 نذر زن اگر مزاحم حقوق شوهر باشد بى اجازه او باطل است و اگر مزاحم نباشد احتياط مستحب آن است كه با اجازه او باشد .
✅ تغییر نذر به خاطر شرایط کرونا
📝 اگر کسی نذری کرده و بخواهد آن را به خاطر شرایط کرونا تغییر دهد امکان دارد؟
📖 چنانچه صيغه نذر را به هر زباني خوانده باشد (مثلاً گفته باشد نذر میکنم اگر حاجتم را گرفتم فلان کار را انجام دهم) تغيير دادن آن جايز نيست و اگر نخوانده است مانعي ندارد و اگر نذر شما مقیّد به شکل خاصی نبوده ، یا تنها نذر اطعام بوده ، تغییر مزبور اشکالى ندارد ; ولى اگر مقیّد به خانه و مسجد و سفره دستهجمعی و مانند آن بوده با توجه به شرایط فعلی می توانید به صورت بسته بندی به نمازگزاران مسجد یا همسایگانی که معمولا در هیئت شرکت می کرده اند بدهید. و اگر مقید به شکل خاص نبوده در محل مناسب دیگرى نذر خود را انجام دهید.
✅ تغییر نذر
📝 آیا می توان نذر را تغییر داد ؟
📖 چنانچه صيغه نذر را به هر زباني خوانده باشد (مثلا گفته باشد نذر مي کنم اگر حاجتم را گرفتم فلان کار را انجام دهم) تغيير دادن آن جايز نيست و اگر نخوانده است مانعي ندارد.
✅ عدم صحت نذر برای دیگری حتی در صورت قبول آن توسط آن فرد
📝 اگر کسی برای دیگری نذر کند که مثلا فرد دوم فلان کار را انجام دهد و فرد مزبور قبول کند که این کار را انجام دهد در اینصورت انجام آن کار بر فرد واجب است؟
📖 نذر جزء ایقاعات است و حتی در صورتی که فرد نذر دیگری را درباره خودش قبول کند باز هم الزام آور نیست.
✅ موارد جواز تغییر نذر
📝 در چه مواردي مي توان شرايط نذر را تغيير داد؟
📖 اوّل :
توانايي عمل به نذر را در آن زمان يا آن مکان ندارد، ولي با تغيير آن به زمان و مکان ديگر مي تواند عمل کند ، در اين صورت از قبيل تعدد مطلوب است و در نزديک ترين مورد به موارد نذر ، آن را مصرف مي کند مانند نذر اطعام روز عاشورا در مسجد خاص ، در صورتي که مسجد مزبور را خراب کرده اند؛ بايد در مسجد ديگري اطعام کند.
دوم :
موضوع نذر در شرايطي طالب نداشته باشد . مانند نذر غذايي خاص در منطقه اي که در آن روز غالباً آن غذا را مي پزند و از اين اطعام استقبال نمي شود ، در اين شرايط نيز مي توان نوع غذا را تغيير داد .
✅ مقدار کفاره نذر
📝 اگر کسی به نذر عمل نکند وظیفه اش چیست ؟
📖 اگر كسى از روى اختيار به نذر خود عمل نكند گناه كرده و بايد كفّاره بدهد و كفّاره نذر عبارت است از اطعام شصت فقير، يا دو ماه پى در پى روزه گرفتن یعنی سی و یک روز آن را پشت سر هم بجا آورد، يا يك بنده آزاد كردن؛ و در زمان ما كه بنده آزاد كردن موضوع ندارد در ميان دو چيز ديگر مخيّر است.
#حضرتآیتاللهمکارمشیرازی