دلّال یا خبرنگار؟!
ابوالفضل محمدی
خبرنگاری را در معنای حقیقی خود، یکی از شغل های سخت از لحاظ پراضطراب بودن آن میدانند و این را همۀ کسانی که شغل خبرنگاری دارند، میدانند. اما اصلی که اساس خبرنگاری در فرهنگ اسلامی است، نوشتن و رساندن خبر درست و موثق و کامل و بدون جهتگیری شخصی و گروهی به مخاطب است. به بیان دیگر، این رسالت شغلی خبرنگار است و خبرنگاری که این اصل را رعایت نکند و «خبر» را وسیلهای برای کسب منافع شخصی و گروهی (دریافت پول، استخدام شدن، ارتقای شغلی خود یا دیگران و...) قرار دهد، یا اخباری را دیگران تولید کردهاند، با دستکاری به نام خود منتشر کند یا بفروشد، او دیگر خبرنگار حقیقی محسوب نمیشود. بلکه او یک دلال یا یک سارق خبر است!
متاسفانه افرادی پیدا میشوند که بدون تأمل از پیامدهای کار خود در تولید خبر دروغ یا تولید خبری با جهتگیری نادرست، در اجتماع یا در خانوادهها تاثیر منفی میگذارند. در اغتشاشات سال گذشته میدیدیم که افراد یا رسانههایی در فضای مجازی، از کشته شدن فلان دختر در تبریز یا اردبیل و... در اغتشاشات خبر میدادند، در حالی که مرگ فلان دختر ربطی به اغتشاشات نداشت. هدف از بازنشر اینگونه اخبار دروغ، چیزی جز تحریک مخاطب به اغتشاش و لطمه زدن به امنیت مردم نبود.
اخیرا نیز برخی افراد، اقدام به انتشار خبر درگذشت سردار عابدین خرّم استاندار آذربایجانشرقی کردند، در حالی که استاندار به دلیل بیماری مانند همۀ انسانها که دچار بیماری میشوند، در بیمارستان بستری است. در این حال انتشار چنان خبر دروغی چه معنا و چه پیامدی دارد؟ چه تاثیری در خانواده و خویشان استاندار میگذارد؟ تولید و انتشار اینگونه خبر، با کدام اصول اسلامی و انسانی و حرفهای سازگار است؟
چند روز پیش معاون سیاسی وزیر کشور به شهر تبریز سفر کرد و باز هم برخی کانالها و افراد شایعهسازی در مورد استاندار را آغاز کرده و از استعفا یا برکناری استاندار خبر داده و مستقیم و غیرمستقیم گزینههای خود را مطرح کردند!
فرد یا رسانهای که نام خود را خبرنگار یا پایگاه خبری و...میگذارد و اینگونه از مرزهای اخلاقی میگذرد، آیا در نزد انسانهای عاقل و باوجدان جایگاهی دارد؟ و آیا اینگونه کارها، تناسبی با شغل مقدس خبرنگاری دارد؟ آیا کار فردی که برای اینگونه خبرسازیهای بیشرمانه دستمزد میگیرد، تفاوتی با دستمزد گرفتن در مقابل کار حرام مانند سرقت و...را دارد؟
ممکن است کسانی پشت صحنۀ اینگونه خبرپراکنیها باشند، که میخواهند کسی که مورد نظر آنهاست، به استانداری یا فلان منصب برسد. آیا اینها ندیدهاند که مقام و منصب به کسی وفا نکرده است و همۀ آنها که مقام و منصبی در این شهر و استان داشتهاند، بعد از مدتی با یک حکم یا با تغییر وزیر یا تغییر دولت یا اتفاقات دیگر برکنار شدهاند؟
کسانی که به خاطر دیگران، خبر دروغ درگذشت انسان مؤمنی را که عمر خود را در راه خدا و ملت و میهن و جنگ و جهاد گذرانده است، منتشر میکنند، آیا میدانند که آخرت خود را به دنیای دیگران میفروشند؟
پیامبر گرامی (ص) میفرماید: شَرُّالنّاسِ مَنْ باعَ آخِرَتَهُ بِدُنْیاهُ، وَ شَرٌّ مِنْ ذلِک مَنْ باعَ آخِرَتَهُ بِدُنْیا غَیرِهِ؛ بدترین مردمان کسی است که آخرت را به دنیایش بفروشد؛ و بدتر از این بدترینها، کسی است که آخرت خویش را به دنیای دیگران بفروشد. (من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 353، ح 5762)
اما سخن دیگر با مدیرانی است که مسئولیت امور رسانهها را بر عهده دارند. بیتردید عدم واکنش قانونی به اشخاص یا کانالهای دروغپراکن، موجب خواهد شد که آنها دروغپراکنی خود را ادامه داده و جامعۀ خبری و فضای رسانهای را آلوده کنند. بنا بر این، مسئولیت آنها اقتضا دارد که با اشخاص و رسانههای دروغپراکن به صورت قانونی برخورد کنند.
در پایان با درخواست از خدای متعال برای موفقیت همۀ مدیران خدمتگزار جامعه، امیدواریم همۀ بیماران و به ویژه استاندار محترم آذربایجانشرقی سردار عابدین خرّم جامۀ شفا و تندرستی بپوشند و همچنان در خدمت به مردم عزیز بکوشند.
🚨کانال اخبار و شبهات سیاسی