✍
موضوع: #شناخت_عدل_و_بخشش
🌷 از امام پرسیدند:
#عدل یا
#بخشش، کدام یک بهتر است؟ حضرت فرمود:
🔷 العَدْلُ یَضَعُ الْأُمُورَ مَوَاضِعَهَا، وَ الْجُودُ یُخْرِجُهَا مِنْ جِهَتِهَا، و الْعَدْلُ سَائِسٌ عَامٌّ، وَ الْجُودُ عَارِضٌ خَاصٌّ، فَالْعَدْلُ أَشْرَفُهُمَا وَ أَفْضَلُهُمَا
📜
عدالت، هر چيزی را در جای خود می نهد، در حالی كه بخشش آن را از جای خود خارج مي سازد. عدالت تدبير عمومی مردم است، در حالی كه بخشش گروه خاصی را شامل است، پس عدالت شريف تر و برتر است.
🌹 امام علیه السلام در این کلام حکیمانه
به دو نکته اساسی اشاره فرموده است:
1⃣ نخست این که #نتیجه_عدالت این است که هر کسی در جامعه به حق خویش برسد و هرچیز در جای خود باشد. روشن است که در این صورت تمام افراد اجتماع به تلاش و کوشش برمی خیزند تا بتوانند حق عادلانه خود را بگیرند در نتیجه جامعه در سایه عدالت، شکوفا و فعال و مترقی میشود.
اما جود و #بخشش چنین نیست زیرا چیزی اضافه بر استحقاق افراد است که البته در جای خود بسیار خوب و شایسته است ولی ای بسا همین صفت خوب و شایسته سبب شود که عده ای به تنبلی روی آورند و تلاش و کوشش را کم کنند و به انتظار جود و بخشش سخاوتمندان بنشینند.
2⃣ سپس امام علیه السلام به نکته مهم دیگری اشاره میکند، میفرماید:
عدالت امری است #فراگیر که تمام جامعه انسانی میتوانند از آن بهره مند گردند و در سایه آن به زندگی آبرومندی ادامه دهند در حالی که جود و بخشش #فراگیر_نیست و همیشه موضعی و محدود است و روشن است چیزی که آثار مثبت آن همه افراد جامعه را فرامی گیرد از چیزی که جنبه محدود دارد بهتر و اشرف و افضل است.
📚 شرح تازه و جامعی بر نهجالبلاغه،
آیت الله مکارم، ج ۱۵، ص۴۸۵، حکمت ۴۳۷
🌷↪️ @Quranvahlebeyt