✨ عمهی مادرم هرسال نیمه شعبان در خانه جشن میگیرند، جشنی که توی فامیل معروف است به مخلصانه بودنش. انقدر عمهجان با اخلاص و عشق این مراسم را برگزار میکنند که خیلیها حتی به نیت حاجت گرفتن میآیند مجلسشان و هیچوقت هم کارشان در مهمانداری لنگ نمیماند. امسال از دو ماه قبل زنگ زدند به مادرم، دعوتمان کردند و گفتند: بگو دخترت بیاد برامون حرف بزنه.
🗓 قبلا هم چند سال پیش، در جشن نیمه شعبانشان کتاب معرفی کرده بودم، ولی صحبت کردن در مراسمهای خانگیِ زنانه اصلا در تخصصم نبوده و نیست. روز نیمه شعبان هم میخواستم نروم و دقیقه آخر قانع شدم به رفتن و اصلا حرفی توی ذهنم نبود. میخواستم وقتی رسیدیم از دست عمهجان قایم بشوم و کلا از یادشان برود چنین پیشنهادی داده بودند.
عمهجان اما زرنگتر از من بودند. تا رسیدیم، دستم را گرفتند و مرا نشاندند روی مبل، کنار خانم مولودیخوان. با همان صراحت لهجهی بامزهشان گفتند: تو آقای مجلسی! بعد از مولودی حرف بزن برامون.
💢 تمام وقتی که مولودیخوانِ روشندل مجلس، روی صفحات بریل دست میکشید و مدح امام زمان (عج) میخواند، من درمانده بودم که چه بگویم و وقتی میکروفون به دستم رسید، خدا به دلم انداخت از بنیاسرائیل شروع کنم؛ از برخورد بنیاسرائیل با منجی و رفتار منفعلانه و تنبلی و سستی نشان دادن در زمان عمل، در پیچ مهم تاریخ که باعث شد مهر ذلت بر پیشانیشان بخورد. از بنیاسرائیل رسیدم به همین جامعهی الانمان و این که الان وقت سستی و ناامیدی نیست، وقت یک گوشه نشستن و به دعا بسنده کردن هم نیست؛ و این که فرمودهاند برترین اعمال انتظار فرج است، منظور از انتظار ناامید نشدن و تلاش کردن است نه معطل شدن.
👥 مخاطبانم بیشتر خانمهای میانسال و خانهدار بودند، مشتاقانه گوش میدادند و در چشمانشان این سوال میدرخشید که: من باید چکار کنم؟
من جوابی برای این سوال نداشتم. تنها پیشنهادم (غیر از یک دعوت ریز و غیرمستقیم به مشارکت در انتخابات) این بود که هرکس باتوجه به موقعیت و توانمندیهای خودش کنشگر باشد؛ همین.
🔻 بعد از من، یکی از خانمها گفت من چند کلمه حرف دارم. شروعش از پلاستیک بود، پلاستیکهایی که ما با سرمستی و بیخیالی مصرف میکنیم و دور میاندازیم به امید این که بازیافت شوند، اما فقط در طبیعت رها میشوند، در گلوی ماهیها گیر میکنند و دور پای پرندگان میپیچند. شیرابههایی که از زبالههای ما رها میشوند و به سفرههای آب زیرزمینی و منابع آب راه مییابند، خاک را نابود میکنند و کوههایی میسازند که جای کوههای واقعی را میگیرد.
گفت که چند سال است تولید پسماند را در خانهشان به حداقل رسانده، بجای پلاستیک از کیسه و سفرهی پارچهای استفاده میکند، دور ظروف یکبار مصرف را خط کشیده، زبالههای تر را (مانند پوست میوه) میخشکاند و برای خوراک دام به دامداریها میدهد، از تفالهی چایِ خشکیده به عنوان کود گلدان استفاده میکند و خلاصه، ماهی یک بار لازم است زباله بیرون در بگذارد، هم حجم پسماندش کم است هم آلایندگیاش. و فقط این نیست، چند سال است که یک گروه تشکیل داده و در فضای مجازی و حقیقی، مردم را تشویق میکند به زندگیِ بدون پسماند.
💬 خانمها سوال میپرسیدند و راهکار میخواستند برای هرنوع زباله، حتی بعضی پیشنهاد هم میدادند. مثلا خالهام گفت استخوان و پسماند مرغ را فریز میکند و وقتی میروند مسافرت، میدهند به چوپانهایی که بین راه میبینند تا برای غذای سگ نگهبان گله استفاده شود. مادربزرگم گفتند پوست بادام و گردو را جمع میکنند و به نانواییهایی میدهند که تنور آتشی دارند، به عنوان سوخت تنور به درد میخورد.
💭 داشتم با خودم فکر میکردم برای بعضی از ما مذهبیها، کارهای اینچنینی با عنوان حفاظت از محیط زیست در اولویت آخر هم نیست. انگار از میان تمام مشکلات کشور، چسبیدهایم به مسائل فرهنگی و سیاسی و گاه اقتصادی، حواسمان نیست که
تمدن نوین اسلامی، خاک و آب و هوای سالم میخواهد و خدا آبادیِ زمین را از ما خواسته است.
و اتفاقا بعد از مهمانی، با آن خانم درباره فعالیتهایش صحبت میکردیم و با این که چندان مذهبی نبود، میگفت مذهبیها در این زمینه هم توصیهپذیرترند. میگفت وقتی به مساجد میرود تا مردم را در این باره آگاه کند، با دقتتر به او گوش میدهند و عمل میکنند. میگفت برای صحبت در مهمانی امروز، سری به رساله حقوق امام سجاد (علیهالسلام) زده و از مطالبی که درباره حقوق گیاهان و جانوران در آن گفته شده، شگفتزده است.
💫
حالا بانوان خانهدار یک راه خوب برای کنشگری و تاثیر پیدا کرده بودند. میتوانستند نگهبان آب و خاکِ سرزمینشان باشند، و دیگران را هم به این جهاد فرابخوانند، به این قدم کوچک در هموار کردن راه ظهور.
✍ ش . شیردشتزاده
#نقش_بانوان
#ظرفیت_سازی
#بانوی_نقش_آفرین
#بانوان_فعال_جبهه_فرهنگی_انقلاب
@rabteasheghi⏪