ماهیت و ویژگی های نهضت علما در مشروطه چه بود؟
💢 در مطلبی که خواهد آمد، نگاهی گذرا و اجمالی به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص حرکت علما در مشروطه خواهیم داشت:
در باب برجستگی حرکت علما در مشروطه باید توجه داشت ...
🔹 هیچ كانون و مركزی در ایران وجود نداشت كه بتواند ملت را بسیج كند؛ مگر روحانیت و پرچمداران دین، با شعار دین. در كشور ما این یك تجربهی طولانی است؛ اینها را باید با چشم دقّت نگاه كرد. در قضیهی مشروطه اگر علما نبودند، مشروطیت به وجود نمیآمد و به پیروزی نمیرسید.( ۱۳۸۱/۰۳/۱۴)
ایشان دربارهی ماهیت ضد استعماری در نهضت مشروطهی علما چنین میفرمایند:
🔸 سابقهی فعالیت[ مبارزاتی] علما خیلی بیش از دورهی مشروطیت است. شاخصهی آن فعالیتهای قبلی،« ضد بیگانه بودن» بود. اصلاً وجه ضد استبدادی در فعالیتهای علما، یک وجه منطوی در جنبهی ضد بیگانه و ضد استعماری بود و البته در مسألهی مشروطیت هم وجه ضد استبدادی در حرکت علما واضح و روشن شد.( ۱۳۸۵/۰۲/۰۹)
در بیان برخی وجه مميزات این نهضت نسبت به دیگر حرکتها در نظر معظمله نیز میتوان به موارد زیر اشارهکرد:
🔹 نکته اول این نهضت، شعار «عدالتخواهی» علما بود اما این جنجالی كه به وجود آمد و فداكاریهایی كه انجام گرفت، فقط یك درخواست اخلاقی محض نبود، بلكه فراتر از یك درخواست اخلاقی بود.
🔸 دوم اینكه آن عدالتی كه اینها میخواستند، دقیقاً و مستقیماً عدالت در زمینهی مسائل حكومتی بود.
🔹 سوم این است كه آنچه اینها میخواستند، یك بنیاد تأمینكنندهی عدالت بود، كه اسمش را میگذاشتند «عدالتخانه»... فیالجمله این بود كه میخواستند یك دستگاه قانونیای وجود داشته باشد كه بتواند پادشاه و همهی سلسله مراتب حكومتی را تحت كنترل و نظارت خودش قرار بدهد، تا اینها ظلم نكنند؛ تا عدالت تأمین بشود.
🔸 نکته آخر آنکه معیار این عدالت نیز، قوانین اسلامی بود؛ یعنی عدالت اسلامی میخواستند؛ در این هیچ تردیدی نیست.( ۱۳۸۵/۰۲/۰۹)
🌐 رسانه حوزه انقلابی (رحا مدیا)
🆔
@rahamedia