════ 🍃📖 💕════
تدبر در قرآن
════💕 📖🍃 ════
وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ ۚ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ ۗ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ ۲۴_۳۲
و البته باید مردان بیزن و زنان بیشوهر و کنیزان و بندگان شایسته خود را به نکاح یکدیگر درآورید، اگر آن مردان و زنان فقیرند خدا به لطف و فضل خود آنان را بینیاز و مستغنی خواهد فرمود و خدا رحمتش وسیع و نامتناهی و (به احوال بندگان) آگاه است.
Marry off those who are single among you, and the upright among your male and female slaves. If they are poor, Allah will enrich them out of His grace, and Allah is all-bounteous, all-knowing.
🌸معانی کلمات آیه🌸
الايامى: ايم (با تشديد)
زنى كه شوهر ندارد و نيز مردى كه زن ندارد، چنان كه در قاموس اللغة گفته است، در آيه هر دو مراد هستند،جمعايم، ايامى است.[۱]
وَ أَنْكِحُوا الْأَيامى مِنْكُمْ وَ الصَّالِحِينَ مِنْ عِبادِكُمْ وَ إِمائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَراءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ «۳۲»
پسران و دختران بىهمسر و غلامان و كنيزان شايسته (ازدواج) خود را همسر دهيد. اگر تنگدست باشند، خداوند از فضل خود بى نيازشان مىگرداند و خداوند، گشايشگر داناست.
🌸نکته ها🌸
«ايامى» جمع «أيم»، بر وزن «قَيّم»، يعنى كسى كه همسر ندارد، خواه مرد باشد يا زن، باكره باشد يا بيوه. بهترين واسطهگرىها، شفاعت و واسطهگرى در امر ازدواج است. چنانكه در روايت آمده است: كسى كه ديگرى را داماد يا عروس كند، در سايهى عرش خداست. «۲»
پدر و مادرى كه با داشتن امكانات، فرزندشان را همسر نمىدهند، اگر فرزند مرتكب گناه شود، والدين در گناه او شريك هستند. «۱»
🌸ازدواج در اسلام
اسلام ازدواج را امرى مقدس مىداند، بر خلاف مسيحيت كه مجرد بودن را ارزش مىداند و لذا پاپ و روحانيون مسيحى نبايد ازدواج كنند و جواز ازدواج براى مسيحيان بخاطر جلوگيرى از فساد بيشتر و به اصطلاح دفع افسد به فاسد است.
دربارهى ازدواج، روايات بسيارى آمده است كه به چند مورد آن اشاره مىكنيم:
امام صادق عليه السلام فرمود:
توسعهى زندگى، در سايهى ازدواج است.
كسى كه از ترس فقر ازدواج نكند، به خداوند سوءظن برده است.
دوركعت نماز كسى كه همسر دارد، بهتراز هفتاد ركعت نماز كسىاست كه همسر ندارد. «۲»
🌸فوائد ازدواج🌸
۱. انس و آرامش
قرآن مىفرمايد: «وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً» «۳»
از نشانههاى خدا آن است كه از جنس خودتان همسرانى آفريد تا در نزد آنان آرامش يابيد و ميان شما مودّت و رحمت قرار داد.
يكى از نيازهاى بشر انس و الفت است و لذا تنهايى براى او دشوار است و نياز به كسى دارد كه امين و غم خوار و مهربان و رازدار او باشد تا با او انس بگيرد و عشقش را خالصانه نثار او كند. بهترين فردى كه مىتواند اين نياز را تامين كند همسر است، چه زن و چه شوهر. قرآن از ميان فوائد بسيار ازدواج، تنها اين مورد را نام برده كه معلوم مىشود مهمترين فائده است.
۲. حفظ عفت و مصونيت از گناه
رسول خدا صلى الله عليه و آله در يك روايت فرمود: «من تزوج فقد أحرز نصف دينه» «۴»
هر كس ازدواج كند نيمى از دينش را حفظ كرده است.
و در روايتى ديگر فرمود: «من أحب أن يلقى الله طاهرا مطهرا فليلقاه بزوجة» «۱»
هر كه دوست دارد در قيامت خدا را پاك و پاكيزه ملاقات كند همسر اختيار كند.
۳. سلامتى جسم و روان
دانشمندان مىگويند: ارضاى صحيح و به موقع غريزهى جنسى، براى سلامت جسم و جان يك ضرورت است و ترك آن باعث بيمارىهاى روانى و امراضى از قبيل:
ضعف اعصاب، اضطراب، افسردگى، يأس، تشنّج، تندخويى، بدبينى، گوشهگيرى و گاهى سوء هاضمه و سردرد مىشود. «۲»
۴. بقاى نسل
بقاى نسل بشر در گرو ازدواج و زناشويى است و در اسلام امر تربيت نسل يكى از وظايف والدين شمرده شده كه در قيامت مورد بازخواست قرار مىگيرد.
۵. استقلال
دختر و پسر، قبل از ازدواج جزئى از خانواده و تابع والدين محسوب مىشوند، در حالى كه پس از ازدواج، به طور مستقل تصميم مىگيرند و مسئوليت مىپذيرند.
۶. امنيت جامعه
اگر بنياد خانواده مستحكم باشد، از فساد، طغيان، قتل و سرقت، جنايت و تجاوز به عنف و خودكشى تا حدّ زيادى كاسته مىشود، چون اكثر اين موارد از افرادى سر مىزند كه از كانون گرم خانواده محرومند. «۳»