🔰تعریف رانفاق یعنی دادن بلاعوض
🔰تعریف ربا یعنی گرفتن بلاعوض.
هر آثار خوبی که انفاق دارد، مقابلش آثار سویی است که ربا در جامعه پدید میآورد. به همین جهت قرآن میفرماید: «یَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبا وَ یُرْبِی الصَّدَقاتِ» خداوند ثروت به دست آمده از ربا را نابود، ولی صدقات را افزایش میدهد.
تهدیدهایی که در قرآن برای اخذ ربا و پذیرش حاکمیّت طاغوت آمده، برای قتل، ظلم، شرب خمر، قمار و زنا نیامده است. «تفسیر المیزان، ذیل آیه»
حرمت ربا نزد تمام فرق اسلامی، قطعی و از گناهان کبیره است.
وقتی به امام صادق علیهالسّلام خبر دادند که فلانی رباخوار است، فرمود: اگر قدرت میداشتم گردنش را میزدم. «وسائل، ج ۱۲، ص ۴۲۹»
همچنانکه حضرت علی علیهالسّلام وقتی با رباخواری مواجه شد، از او خواست توبه کند، وقتی توبه کرد او را رها نمود و به دنبال آن فرمود: رباخوار را باید از عمل خود توبه دهند، همچنان که از شرک توبه میدهند.
از امام باقر علیهالسّلام نقل شده است که فرمود: خبیثترین درآمدها، رباخواری است. «کافی، ج ۵، ص ۱۴۷»
و رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله فرمودهاند: هر گاه خداوند ارادۀ هلاک قریهای را داشته باشد، رباخواری در آن قریه ظاهر میشود. «کنز العمّال، ج ۴، ص ۱۰۴»
و خداوند، فرد رباخوار، وکیل، شاهد و کاتب ربا را لعنت نموده است. «وسائل، ج ۱۲، ص ۴۳۰»
در حدیث میخوانیم: رباخواران، در قیامت همچون دیوانگان محشور میشوند. «تفسیر در المنثور، ج ۲، ص ۱۰۲»
امام صادق علیهالسّلام علّت تکرار آیات ربا را آمادهسازی ثروتمندان برای کار خیر و صدقات میداند و میفرماید: چون از یکسو «ربا» حرام است و از طرف دیگر کنز و انباشتن ثروت به صورت راکد نیز حرام است، پس چارهای برای ثروتمندان جز انفاق و یا کارهای تولیدی مفید باقی نمیماند. «وسائل، ج ۱۲، ص ۴۲۳»
#تفسیر
🌐آدرس سایت:
www.manzelgaheoshagh.ir
📲در شبکه های اجتماعی زیر با ما همراه باشید👇👇👇
🔹 سروش و روبیکا و ایتا:
@manzelgaheoshagh
🔸 آپارات :
www.aparat.com/manzelgaheoshagh_ir