⭕️خروج آمریکا از برجام می تواند به نفع ایران باشد.
👤محمد هاشم پسران استاد بازنشسته اقتصاد دانشگاه کمبریج انگلستان
🔹تأثیر برجام این بود که تولید نفت را به سطح قبل از تحریمها بازگرداند و در نتیجه رشد اقتصادی منفی ایران به سرعت مثبت شد. البته برجام به تنهایی نمیتواند مشکلات داخل کشور را حل کند ما باید به داخل بیشتر نگاه بکنیم تا به خارج.
🔹باید هر طور شده برجام را نگه داریم البته خروج آمریکا از برجام حتی ممکن است درنهایت به نفع ایران تمام شود و انسجام بیشتری بین ایران و مجامع بینالمللی ایجاد کند.
🔹قطعی شدن خروج آمریکا از برجام به مراتب بهتر از شرایط یک سال و نیم گذشته است که هر 3ماه یک بار دولت آمریکا موجودیت برجام را زیر سؤال میبرد و به نوسان ارزی و اقتصادی در ایران دامن میزد.
🔹نبود اطمینان از شرایط اقتصادی و نامعلوم بودن مقررات حاکم بر تجارت خارجی و نقل و انتقال منابع ارزی، اقتصاد ایران را تحت فشار قرار داده و اثرات منفی مهمی روی رشد و اشتغال داشته است. به احتمال زیاد این وضع نامطلوب لااقل برای 3ماه دیگر نیز ادامه خواهد داشت، تا مشخص شود آیا 5کشور خارجی باقیمانده در برجام (انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه و چین) میتوانند یک نظام ارزی و معاملاتی جدید را طرحریزی کنند.
🔹با توجه به نقش تعیینکننده آمریکا در نظام تجاری و ارزی جهان و استفاده از دلار آمریکا بهعنوان ارز مرجع، ایجاد یک حوزه اقتصادی جدید که تابع تحریمهای ثانوی آمریکا نباشد، بسیار مشکل خواهد بود ولی با خروج آمریکا از برجام، شرایط برای ایجاد یک حوزه اقتصادیهم مستقل از آمریکا بسیار مساعد بوده
🔹چون ایران تابع تحریمهای مالی و تجاری بهخصوص تحریمهای آمریکا در مسائل مالی است مشکل است که بتواند یک نظام ارزی آزاد را اداره کند. بهنظر من شرایط کنونی اقتصاد بهخصوص در زمینه ارزی اضطراری است. /همشهری
@Rasad_tahlil