🔰
کلید ارزانشدن خودرو در دست مجلس/ بخش دوم و پایانی
🔸افزایش قیمت خودرو نتیجه تعلل مجلس در تصویب مالیات بر عایدی بود
🔹فاطمی امین درباره بازار خودرو هم یادآور شد: «بین عرضه و تقاضای خودرو شکاف وجود دارد و بازار خودرو به بازار سوداگری تبدیل شده است. در چهار سال گذشته همواره قیمت خودرو در بازار آزاد با قیمت دلار همسو بوده است. هر بار ارز گران شده، خودرو گران شده است زیرا بین عرضه و تقاضا شکاف وجود دارد و وقتی ارز گران میشود، افرادی برای حفظ ارزش پول و پیشبینی تورم انتظاری، اقدام به خرید خودرو میکنند. درواقع خودرو تبدیل به یک وسیله حفظ ارزش پول و کالای سرمایهای شده که البته نباید اینطور باشد.»
🔹وزیر صمت راهکار کنترل بازار آزاد خودرو را هم اینطور توصیف کرد: «راهکار اول، افزایش عرضه خودرو است. اما راهکار مکمل و مهم مالیات بر عایدی سرمایه است که جلوی سوداگری را میگیرد.»
🔹خوشبختانه طرح مالیات بر عایدی سرمایه در دستور کار مجلس است باید این طرح زودتر در مجلس تصویب شود تا به دولت کمک کند که بازارهای سوداگری را مهار کند.
🔹اما وضع و تصویب مالیات بر عایدی سرمایه چه کارکردی خواهد داشت؟
کنترل سوداگری، افزایش هزینه فعالیتهای غیرمولد همچون سفته بازی و سوداگری در بازار املاک، ارز، سکه و... به نحوی که به طور مؤثر مزیت خود را از دست دهد، یکی از اهداف وضع مالیات بر عایدی سرمایه است.
🔹درواقع سوداگران در هنگام افزایش قیمت برخی داراییها و با پیش بینی اینکه در آینده قیمت آن داراییها بیشتر خواهد شد، شروع به خرید این داراییها میکنند و معمولاً پس از یک دوره کوتاه مدت داراییها را با قیمت بالاتر به فروش میرسانند؛ اما با وضع این مالیات انگیزه سوداگران برای مبادرت به خرید و فروش داراییها کاهش مییابد و این بازارها تبدیل به بستری آرام برای تقاضای واقعی خانوارها خواهد شد.
🔹تأمین درآمد دولت یکی از مهمترین آثار مالیات بر عایدی سرمایه، کمک به تأمین منابع برای دولت است زیرا براساس تجارب بسیاری از کشورها، وضع مالیات بر عایدی سرمایه موجب افزایش درآمدهای مالیاتی میشود. البته سهم قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی در کشورهای مختلف متعلق به درآمدهای حاصل از مالیات بر عایدی سرمایه است.
🔹ارتقای عدالت در جامعه، از جمله نکات قابل توجه درباره وضع مالیات بر عایدی سرمایه بهبود عدالت افقی و عمودی است. درواقع وضع مالیات بر عایدی سرمایه به رعایت عدالت بین کسانی که درآمد حاصل از نیروی کار کسب میکنند و کسانی که عایدی سرمایه دارند کمک میکند.
🔹ترغیب بنگاهها به تأمین مالی داخلی مالیات بر عایدی سرمایه در خصوص دارایی سهام، میتواند تصمیمات بنگاههای اقتصادی خصوصاً در مورد توزیع سود و تأمین مالی را تحت تأثیر قرار دهد.
🔹اگر نرخ مالیات بر عایدی سرمایه نسبت به نرخ سود تقسیمی سهام پایینتر باشد، شرکتها انگیزه کمتری برای توزیع سود خواهند داشت و به جای آن اقدام به بازخرید سهام خود از بازار میکنند.
🔹مالیات بر عایدی سرمایه با تغییر دادن هزینه نسبی منابع مختلف تأمین مالی شرکتها (از قبیل بدهی یا انتشار سهام جدید) منجر به تغییر رفتار بنگاهها میشود به نحوی که بنگاهها به تأمین مالی داخلی ترغیب میشوند.
🔹ارتقای کارایی یکی از کارکردهای مالیات بر عایدی سرمایه ارتقای کارایی در اقتصاد کشور است؛ زیرا موجب میشود سرمایهها به سمت تولید واقعی سوق پیدا کند.
🔹البته باید در طراحی این پایه مالیاتی توجه داشت که اثر قفل شدگی و انحراف کارایی اتفاق نیفتد. اثر قفل شدگی به این معناست که سرمایه گذاران، برای به تعویق انداختن، کاهش یا معافیت مالیات، داراییهایشان را بیش از حد بهینه نزد خود نگه میدارند و نمیفروشند و این فرایند تخصیص و توزیع کارا و بهینه را به خطر میاندازد.
🔺
به کانال هفتهنامه ۹ دی بپیوندید🔻
http://eitaa.com/joinchat/389742592Cfbd77cc21a