💠
تحول گفتمان سلفیت جهادی؛ از مبارزه با غرب تا مبارزه با تشیع
قسمت دوم (
القاعده و جنگ با شیعیان)
🔸 روشن است که از دید القاعده شیعیان رافضی هستند. خود بنلادن هم در سخنان مکتوب شدهاش چهار بار برای اشاره به شیعیان از واژه رافضه و رافضی استفاده کرده است. طبق مبانی سلفیت نیز القاعده میبایست به کفر و شرک شیعیان باور داشته باشد.
🔸 بن لادن بعدها یکی دو توهین زشت به بنیانگذار ج اا و دبیر کل حزب الله لبنان دارد. با این حال در همه آن سالها نه فتوی و بیانیه تکفیر مآبانهای از او و القاعده مشاهده شده است و نه در عرصه میدانی، اقدام عملیاتی از سوی این سازمان علیه شیعیان صورت گرفته است.
🔸 این در حالی است که در تمام آن سالها، لایهای در درون القاعده شکل گرفته بود که درصدد اقناع بنلادن برای اولویت بخشی به نبرد با دولتهای عربی و شیعیان بود. بخشی از این تلاشها در خاطرات سیف العدل از دیدار ابومصعب الزرقاوی با بنلادن در سال ۱۹۹۶ و اظهار ناراحتی وی از انفعال القاعده در قبال شیعیان افغانستان و التقاط طالبان (مواردی نظیر زیارت قبور و… ) گزارش شده است. با این حال بنلادن به شدتایستادگی میکند و مانع غلتیدن القاعده در «نبردهای حاشیهای و فرعی» میشود.
🔸 بر اساس نامههای ردوبدل شده میان زرقاوی و ظواهری و بنلادن نیز القاعده مادر (برخلاف القاعده عراق و زرقاوی) با استناد به نظریه العاذر بالجهل باور به تکفیر عامه شیعیان ندارد و لذا بمبگذاری در اماکن عمومی و کشتار توده مردم را ممنوع میداند و در این خصوص بارها به زرقاوی تذکر میدهد. حالا این را میتوان به حساب عملگرایی بنلادن و القاعده مادر گذاشت ولی هرچه هست، این دقت نظر، بنلادن را از دیگران و نسل بعدی جهادیها متمایز میکند.
🔸 بن لادن تا زمانی که زنده بود از سوی سازمان القاعده مادر حتی یک حمله علیه شیعیان نه در افغانستان و نه در ایران گزارش نشده است.
🔸 حتی شاید برای شما و مخاطبان جالب باشد که بدانید که بنلادن در دهه هشتاد میلادی و در کوران جنگ با شوروی حتی کمکهای مالی و تسلیحاتی به برخی از گروههای شیعی در هزارستان داشته است. بر اساس گفتگویی که با یکی از فرماندهان مطلع و حاضر سازمان نصر داشتم، ایشان مدعی بود بنلادن در آن دوره به یکاولنگ در استان بامیان آمد و دو سه شبی را در مدرسه علمیه آیتالله صادقی در نَیَک مستقر شد و باایشان بحث و صحبت کرد؛ بحثهای فقهی و کلامی در موضوعات مختلف از جمله زیارت قبور و… بنلادن در این سفر که در معیت مولوی محمدنبی محمدی وزیر دفاع وقت مجاهدین بود، کمکهای مالی و تسلیحاتی به برخی از رهبران شیعی جهاد عرضه کرده بود.
📎
مطالعه کامل یادداشت
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba