🛑 «اقتصاد رفاقتی» در ساختار اقتصاد ایران؛
✅ یکی از موانع تحقق شعار «مهار تورم و رشد تولید» اقتصاد رفاقتی در ساختار اقتصاد ایران است.
✅ در دهههای ۷۰ و ۸۰ نوسرمایهدارانی با تکیه بر مناسب قدرت و وابستگی دولتها و با استفاده از فرصتهای رانتی که در اختیار آنها قرار گرفت به وجود آمدند، که به منافع و ثروتهای کلان دست پیدا کردند.
✅ این سرمایهداران جدید به شدت با حاکمیت اختلاط و وابستگی داشتند که باعث شد به ثروت و قدرتی دست پیدا کنند که دولتها در تسخیر خود در آورند.
✅ این گروهها در تمامی امور و شئون اقتصادی مثل: تعیین نرخ بهرهی بانکی یا نرخ تبدیل ارز، مداخله کردند که تا امروز نیز ادامه دارد.
✅ قرار بوده اقتصاد دولتی به اقتصاد رقابتی تبدیل شود اما در عمل با اقتصاد رفاقتی روبرو شدیم.
✅ اقتصاد رفاقتی دو پیامد مهم بر اقتصاد ایران گذاشت ۱- اقتصاد غیرمولد ۲- اقتصاد غیر بومی
✅ اقتصاد رفاقتی ویژگیهای دارد از جمله:
1⃣ اقتصاد تولیدْ محور را با انحراف در مسیر توسعه، به سمت اقتصاد رانتْ محور تبدیل کرد.
2⃣ وابسته کردن اقتصاد کشور به صادرات مواد خام و صادرات مواد اولیهی صنعتی و معدنی با تکیه بر رانت گسترده در منابع و انرژی و تعمیق اتکای اقتصاد کشور به درآمدهای ناشی از خام فروشی.
3⃣ رشد و گسترشِ شدید و بی قاعدهی بنگاههای رانتیِ شبه دولتی(پتروشیمی، معدنی، خودرو سازی و بانکی).
4⃣ پشتیبانی و فرصتسازی انحصاری همهجانبهی نظامِ تصمیمگیری از بنگاههای شبه دولتی با تامین رانتهایی مثل: موادخام، انرژی، سرمایه، تورم، نرخ ارز، مالیات، صادرات و ...
5⃣ تضعیف و تحدید بخش خصوصی مولد (صنایع کوچک و متوسط) برای غیرمردمی کردن اقتصاد و در ادامه تشدید رکود در فعالیتهای اقتصادی و نهایتاً منجر به کاهش سطح درآمد و تضعیف معیشت عامه مردم و تشدید فقر و نابرابری اقتصادی و اجتماعی.
6⃣ تحت تسلط قرار دادن بازار داخلی با افزایش ۵ برابری واردات کالاهای مصرفیِ کمکیفیت، از تعداد معدودی از کشورهای تولید کنندهی آسیایی.
7⃣ مسلط شدن اقتصاد نامولد و فسادساز در سه موضوع سفتهبازی، دلالی و ربا خواری بر اقتصاد ایران.
8⃣ ترویج و اشاعه فساد در سطح قوای سهگانه با ایجاد لابیهای سیاسی و اقتصادی(اکبر طبری مدیرعامل سابق امور مالی و معاون اجرایی قوه قضاییه، محمدرضا رحیمی معاون اول دولت دهم، محمودرضا خاوری مدیرعامل بانک ملی ایران در سالهای ۸۸ تا ۹۰ ،بابک زنجانی و... محصول و نتیجهی ترویج این نوع فساد بودند).
9⃣ اجرای طیف گستردهای از طرحهای عمرانی غیرضروری و حتی مخرب محیط زیست (مانند: طرحهای سدسازی و انتقال آب در جهت گسترش فعالیت بنگاههای رفاقتیِ عمرانی).
🔟 ایجاد رانت ارزی با تحمیل دستوریِ جهشهای گاه و بیگاه نرخ ارز، توسط بخش خصولتی به اقتصاد کشور.
1⃣1⃣ ایجاد رانت سرمایه و رانت پول با به کارگیری سرمایههای کسب شده در فعالیتهای سفتهبازانه در بازار زمین و مستغلات و پس از آن در بازار پول و درنتیجه تحمیل بالاترین نرخهای جهانیِ سهم مسکن، از هزینه خانوار و سود بانکی به اقتصاد و مردم.
2⃣1⃣ استفاده ابزاری از بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار در جهت جذب سرمایه مردم و بخش خصوصی و تزریق آن به بنگاههای شبهدولتی.
3⃣1⃣ کاهش سهم بخشهای صنعتی و کشاورزی از ۵۰ درصد ماندهی تسهیلات بانکی در سال ۸۳، به ۲۷ درصد در سال ۹۵ درنتیجه تغییر مسیر تامین مالی به سمت بخشهای نامولد سوداگری و سفتهبازی توسط بانکها و موسسات مالی خصولتی.
4⃣1⃣ افزایش دستوری نرخ سود بانکی در جهت برخورداری صاحبان درآمدهای رانتی از رانت سرمایه به زیان عامهی مردم و به سود بنگاههای خصولتی.
5⃣1⃣ تخصیص رانت معافیتهای مالیاتی برای تسهیل صادرات موادخام و اولیه و ارزان فروشی صادراتی بنگاههای شبهدولتی و در عین حال گرانفروشی به صنایع پایین دستی بخش خصوصی کشور و در نتیجه ایجاد فاصله قیمت ۱۵ تا ۳۰ درصدی در عرضه مواد اولیه به بنگاههای داخلی نسبت به رقبای خارجی.
✍ رسول جوکار
#ایران_قوی
🔘این کانال یک اتاق تحلیلی و تبیینی است :
👇👇👇👇👇👇👇👇👇
https://eitaa.com/majmaehadianbasir
#ثامن_نکا