🔴 پیادهرویِ اربعین، چگونه ما را به قلّهها نزدیکتر میکند؟ / بخش اول
▫️شبیر فیروزیان
🔹در منطق اسلام هیچ «رشد» و «پیشرفتِ» حقیقی و عمیق مادی و معنوی، بدون شکلگیری رابطه قلبی، عاطفی و معرفتی و عملیِ میان امام و امّت حاصل نمیشود؛ چه برای یک فرد و چه برای یک جامعه. در منطق اسلام پیشرفت و رشد مادی و معنوی یک جامعه تنها از مسیر پذیرشِ عملیِ ولایت امام و تبعیت از او، حاصل میگردد.
🔸حضرت موسی(ع)، از جناب خضر(ع) درخواست میکند تا با او همراهی کند تا در نتیجه این تبعیت، به «رشد» برسد، میفرماید: «قالَ لَهُ مُوسى هَلْ أَتَّبِعُكَ عَلى أَنْ تُعَلِّمَنِ مِمَّا عُلِّمْتَ رُشْداً؛ موسى(ع) به او گفت: آيا من از تو پيروى كنم تا از آنچه به تو تعليم داده شده است و مايه رشد است به من بياموزى؟!» (کهف/۶۶)
🔹و در آیه دیگری، در مقابلِ نسخه رشد دهنده موسی(ع)، نسخه فرعون و فرعونیان عالَم را مایه «رشد» و «پیشرفت» یک جامعه نمیداند: «وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا مُوسى بِآياتِنا وَ سُلْطانٍ مُبِينٍ. إِلى فِرْعَوْنَ وَ مَلائِهِ فَاتَّبَعُوا أَمْرَ فِرْعَوْنَ وَ ما أَمْرُ فِرْعَوْنَ بِرَشِيدٍ؛ ما موسى(ع) را با آيات خود و دليل آشكار فرستاديم. به سوى فرعون و اطرافيانش، اما آنها از فرمان فرعون پيروى كردند؛ در حالى كه فرمان فرعون مايه رشد نبود.» (هود/۹۶-۹۷)
🔸خداوند متعال به ابراهیم(ع) درباره مناسک حج اینگونه فرمان میدهد: «وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجالاً وَ عَلى كُلِّ ضامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ لِيَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ...؛ و مردم را دعوت عمومى به حج كن تا پياده و سواره بر مركبهاى لاغر از هر راه دور به سوى تو بيايند تا شاهد منافع گوناگون خويش (در اين برنامه حياتبخش) باشند...» (حج/۲۷-۲۸)
🔹تعبیر «یَأْتُوكَ» در این آیه شریفه، تعبیر مهمی است. آیه نمیفرماید: مردم را به حج دعوت کن تا به سوی «خانه خدا» بیایند! بلکه میفرماید: به سوی «تو» (که ولیّ خدا هستی) بیایند؛ زیارت کعبه، به تنهایی کافی نیست؛ زیارت کعبه به همراه زیارت ولیّ خداست که منافع مادی و معنوی به دنبال دارد و موجب رشد و پیشرفت فردی و اجتماعی و تمدنی است: «لِيَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ» (ادامه دارد)