🌺 از محقق تا مقلد فرقهاست
کین چو داوودست و آن دیگر صداست
محقق کسی است که در طریقت پیش رفته و به حقیقت رسیده و مقلد کسی است که سخنانی در این باره میگوید و ادای مردان حق را در میآورد.
در این ابیات، مولانا این دو را مقایسه میکند. محقق، مانند حضرت داود نبی، منبع صوت خوشند و مقلدان، مانند انعکاس صدا در کوهستان.
منبع و منشأ سخن محقق، سوزدل و اخلاص است، ولی مقلد جوششی ندارد جز تکرار معانی بلند بر مردم.
مولانا میگوید: ای شنونده! آگاه باش مبادا گول سخنان اندوه بار آن مقلد را بخوری؛ برای مثال: بار را گاو برمیدارد، ولی گاری ناله سر میدهد. البته برای آنکه دوست نداریم مقلدان را ناامید کرده باشیم، مقلد از ثواب پاداش محروم نیست، بلکه نوحه گران را نیز در روز حساب مزد میدهند. با اینحال، همین که به تقلید، خدا خدا میگوید، از ثواب محروم نیست.
به عنوان مثال: گدا برای رسیدن به نان، خدا خدا میگوید، ولی انسان با تقوا از صمیم دل و جان، خدا را صدا میزند؛ آن گدای نان هم اگر میدانست که خدا گفتن او چه معنای بزرگی دارد، کم و بیش این جهان مادی را از یاد میبرد.
مولانا میگوید: خدا گفتن او مثل این است که مجلدات قرآن را برخری بار کنند. (برگرفته شده از آیه« مَثَلُ اَلَّذِینَ حُمِّلُوا اَلتَّوْراةَ ثُمَّ لَمْ یَحْمِلُوها کَمَثَلِ اَلْحِمارِ یَحْمِلُ أَسْفاراً»: مثل حاملان تورات (دانشمندان جهود) همچون خر است که کتاب و دفتر با خود برد.» )
کسى که نان مىخواهد سالها خدا خدا مىگوید ، مثل خرى که بار قرآن بدوش مىکشد براى اینکه در منزلگاه کاه باو بدهند
ذَرَّه ذرّه شدن قالب: اشاره است به آیه «لَوْ أَنْزَلْنا هذَا اَلْقُرْءانَ عَلى جَبَلٍ لَرَأَیْتَهُ خاشِعاً مُتَصَدِّعاً مِنْ خَشْیَةِ اَللَّهِ: اگر این قرآن را بر کوهى فرو مىفرستادیم کوه را مىدیدى فروتنانه ، شکافته میشود از ترس خدا.»
اگر آن چه لب او مىگوید بدل مىتابید قالبش از هم متلاشى مىگردید .
نام دیو در سِحر ساحران راه مردم مىزند ، تو اى مقلد بنام حق بالاخره پشیزى هم که شده بدست مىآورى و دست خالی نمی روی..
نام دیو: اشاره به وردى است که ساحران خوانند و سحر خود را آشکار سازند تا مردم را بفریبند.
پشیز: پول خرد.
#مثنوی_معنوی_دفتر_دوم_13 قسمت 5
🙏کانال انس با
#صحیفه_سجادیه
🆔
@sahife2