#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_16
#دعای_شانزدهم_صحیفه_سجادیه
#دعا_شانزدهم_10
#صفات_حميده_حضرت_حق 5
#گنجايش_توانگرى_خداوند 2
✳️ در خطبه معروف به
#اشباح كه در توصيف صفات كمال ذات حق تعالى است مىفرمايد:
الْحَمْدُلِلَّهِ الَّذى لايَفِرُّهُ الْمَنْعُ وَ الْجُمُودُ، وَ لايُكْديهِ الْإعْطاءُ وَ الْجُودُ، اذْ كُلُّ مُعْطٍ مُنْتَقَصٌ سِواهُ، وَ كُلُّ مانِعٍ مَذْمُومٌ ما خَلاهُ، هُوَ الْمَنَّانُ بِفَوائِدِ النِّعَمِ، وَ عَوائِدِ الْمَزيدِ وَ الْقِسَمِ. عَيالُهُ الْخَلائِقُ، ضَمِنَ ارْزاقَهُمْ، وَ قَدَّرَ اقْواتَهُمْ، وَ سپاس خداى را كه امساك و جمود بر ثروتش اضافه نمىكند و عطا و بخشش تهيدستش نمىنمايد؛ زيرا هر بخشندهاى جز او ثروتش كم مىشود و هر منع كنندهاى جز او شايسته مذمّت است. اوست بخشنده انواع نعمتها و فراوانى بهرهها و نصيبها. جميع آفريدهها روزىخور اويند، رزق همه را ضمانت كرده و قوت و توشه آنان را مقدّر نموده، و راه روشنش را به رغبتكنندگان و خواهندگان آنچه نزد اوست نشان داده و اين طور نيست كه جود و بخشش او در آن جا كه از او بخواهند بيشتر از آن جا باشد كه از او نخواهند.
بنابراين هيچ موجود زمينى و آسمانى توانايى قدرشناسى توانگرى مطلق خداوند را ندارد همان طور كه در چند جاى قرآن خداوند به اين نكته اشاره فرموده است:
وَ مَا قَدَرُواْ اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِوَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيمَةِ وَ السَّموَ تُ مَطْوِيتٌ بِيَمِينِهِ سُبْحنَهُ وَ تَعلَى عَمَّا يُشْرِكُونَ» «زمر 67»
و خدا را آن گونه كه سزاوار اوست نشناختند، در حالى كه زمين در روز قيامت يكسره در قبضه قدرت اوست، و آسمانها هم درهم پيچيده به دست اوست؛ منزّه و برتر است از آنچه با او شريك مىگيرند.
آرى، سرچشمه شرك به خدا بىمعرفتى در حق بزرگ پروردگار است، كسى كه بداند او وجودى نامحدود است و همه آفرينش از ناحيه اوست و حتى در بقاى خود هر لحظه به فيض وجود او نيازمندند و تدبير هستى و گشودن گره تمام مشكلات و گسترش رزقها به دست با قدرت اوست و حتى شفاعت به اذن او صورت مىگيرد، پس چه جاى انكار حق و سرپيچى از اراده پروردگار بزرگ است.
مشركان، خدا را به حق نشناختند كه اگر مىپذيرفتند راه كفر و عصيان را نمىرفتند، معنايش اين است كه مؤمنان خداپرست او را به حق و حقانيت شناختهاند، بنابراين از اين كه پيامبر گرامى اسلام صلى الله عليه و آله اعتراف مىفرمايد:
ما عَبَدْناكَ حَقَّ عِبادَتِكَ وَ ما عَرَفْناكَ حَقَّ مَعْرِفَتِكَ.
حق تو را در عبادت به جاى نياورديم و حق تو را در شناخت واقعى تو نشناختيم.
بايد دانست كه معرفت داراى مراحلى است:
مرحله بالاى آن پى بردن به كنه ذات خداست كه براى هيچ موجودى ممكن نيست كه مقصود حضرت همين مرتبه است.
اما مراحل پايينتر كه در حد استعداد انسانهاست و آن شناخت اجمالى از صفات و افعال اوست كه به فراخور انديشه و برداشت عقل بشرى مىباشد و اين «معرفة اللّه» به عموم خردمندان و مردم سفارش شده است. ولى مشركان و كفّار از همين مرحله هم محروم ماندند.
👈ادامه دارد ...
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه ، ج 7 ، ص: 324
#شانزدهم
◀️کانال انس با
#صحیفه_سجادیه
🆔
@sahife2