🔆 فراز و نشیب زندگی حوزویان ۳
✅ یادداشت | درآمد طلاب به زبان ساده
👇👇👇
۳. نویسندگی؛ یادداشت، مقاله، کتاب
🔹 نویسندگی معنای عامّی دارد که از نوشتن یادداشت و مقاله و کتاب علمی گرفته تا داستان و فیلمنامه و حتی توییت را شامل است. اما آنچه به عنوان شغل طلبگی در نظر دارم، نوشتن یادداشت، مقاله و کتاب علمی است.
🔹 اولاً باید بدانید که بازار نشر اوضاع مطلوبی ندارد. مردم زیاد اهل خواندن کتاب و نوشتههای طولانی نیستند و برایش هم زیاد پول خرج نمیکنند. اما به هر حال، نوشتنْ یکی از واجبات طلبههایی است که میخواهند در میدان علم بمانند. نوشتههای علمی مخاطب خودشان را دارند.
🔹 معمولاً نویسندگی درآمد ثابتی ندارد؛ بلکه قراردادی و به اصطلاح «فریلنس» است. نویسنده ممکن است از جایی سفارش دریافت کند و طبق قراردادی که بین خودشان میبندند، دستمزد دریافت کند. البته نویسندگی هم از آن کارهایی است که تا اسم و رسمی پیدا نکرده باشی، تحویلت نمیگیرند.
🔹 تألیف و نشر کتاب گاهی نه تنها سودی ندارد، بلکه برای مؤلف و ناشر ضرر هم دارد! اما پژوهش و مقالهنویسی میتواند منبع درآمد ناچیزی برای نویسنده باشد. برخی نشریات برای مقالههای علمی به ازای هر صفحه، بین ۱۵ تا ۵۰ هزار تومان حقالتحریر پرداخت میکنند. این مبلغ به اعتبار علمی محقّق و ترویجی یا پژوهشی بودن مقاله و عاملهای دیگر بستگی دارد.
🔹 بعضی از نشریهها و خبرگزاریها نیز حاضرند به یادداشتنویسهای ثابتشان دستمزد اندکی پرداخت کنند.
اگر طلبهای در یک زمینهی خاص علمی (مثلاً علم اقتصاد) خوب کار کرده و شناختهشده باشد، میتواند از نهادهای مختلف در ازای مبالغ بالایی سفارش کار پژوهشی دریافت کند. این گونه کارها اگر گروهی هم باشند بهتر میتوانند ثمر بدهند.
فی الجمله اگر عالمانه، محقّقانه و خوب بنویسید، راهتان را پیدا میکنید. برخی از مقالات، ارزش علمی چندانی ندارند. نویسنده و محقّقِ خوب، کارَش میگیرد.
۴. مشاوره؛ برای طلبههای روانشناس
🔹 یکی از راههای مشاور شدن، تخصص در رشتهی روانشناسی دانشگاه است. طلاب میتوانند بعد از پایان سطح دو، وارد دانشگاه شوند و در این رشته ادامهی تحصیل دهند. البته مؤسسهی امام خمینی
نیز -که یک مؤسسهی حوزوی است- رشتهی روانشناسی دارد و مدرک معتبر دانشگاهی اعطا میکند.
طلاب روانشناس میتوانند مشغول به کار شوند و طبق تعرفههای مصوب سازمان نظام روانشناسی، از مراجعین حق مشاوره دریافت کنند. حق مشاوره به تناسب میزان تحصیلات دانشگاهی، به ازای هر جلسهی ۴۵ دقیقهای از حدود پنجاه هزار تومان تا صد و چهل هزار تومان در نوسان است.
۵. کار اداری؛ کارمندی در حوزه
🔹 اگر سری به ادارات و سازمانهای حوزوی بزنید، احتمالاً متوجه میشوید که بسیاری از کارمندان، از طلبههای حوزهی علمیه هستند. عدهای از طلبهها مشاغل اداری را انتخاب میکنند و به خدمترسانی به سایر طلبهها مشغول میشوند.
۶. دفترداری، خطبه خواندن و ثبت اسناد
🔹 دفترداری یک شغل اداری ذیل قوهی قضائیه است. دفترداران، اسناد مالکیت، ازدواج، طلاق، اجاره، وکالت و ... را ثبت رسمی میکنند. البته فراخوان استخدام سازمان ثبت اسناد و املاک محدود و دیر به دیر اتفاق میافتد. از آنجا که غیرطلاب هم میتوانند وارد این حرفه شوند، احتمال این که یک طلبه بتواند جذب این مراکز شود، کم است. حق التحریر دفترداران، طبق بخشنامهی رسمی سازمان ثبت اسناد به ازای نوع سندی که ثبت میکنند معیّن میشود؛ مثلاً حق التحریر ثبت وصیتنامه حدود ۱۰۰ هزار تومان، وقفنامه ۲۰۰ هزار تومان، وکالت نامه بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان و سند اموال منقول و غیرمنقول بسته به ارزش اموال از ۶۰ هزار تومان به بالاست.
@salmanraoofi